Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kluski Pyzy

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 535 kJ /
1 562 kcal
Bílkoviny40,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina44,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 120 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy324,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1 kg brambor uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a jemně nastrouháme. Krok 2: Mezitím oloupeme a na jemno nastrouháme 1 kg syrových brambor, osolíme a když pustí škrob, vymačkáme je lehce přes plátno nebo přes cedník. Krok 3: Na sádle osmažíme do zlatova cibulku a dáme i s tukem do mísy, připravené na hotové kluski pyzy. Krok 4: Vařené a syrové strouhané brambory spojím dohromady v těsto. Opravdu nic jiného nepřidáváme. Krok 5: Z těsta děláme koule o tloušťce těsta cca 1,5 cm a plníme je mletým vařeným nebo pečeným masem ochuceným podle gusta. Krok 6: Plněné koule protočíme na vále v Solamylu a vkládáme do vroucí osolené vody. Krok 7: Až vyplavou, vyndáme je děravou naběračkou a dáváme do připravené mísy s cibulkou. Správně uvařené mají sametový povrch. Podávají se buď pouze omaštěné cibulkou, dobré je doplnit je kysaným zelím.

Zveřejněno 27. 1. 2012

Poznámka autorky taddy1

Tento recept je původně z polské kuchyně, ale u nás zdomácněl pro svou jednoduchost a možnost zpracování masových zbytků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kluski Pyzy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A9jz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kluski Pyzy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A9jz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

maris: Já jsem Polák a "taddy1" se tu v ničem u polských receptů neplete. Umím dokonale česky, protože mě sem přistěhovali v mých osmi letech. Znám tedy jak českou kuchyni, tak polskou, kterou dosud hodně vaří moje matka. Sám na tom s vařením moc dobře nejsem, abych vkládal recepty, ale rád podle těch zde zveřejněných vařím, zkouším to a ono to jde :-) .

:-p:-p foto a:yes:8

magdalenka: Magdalenko, plněné uzeným masem jsou také výborné. Děkuji za připomenutí, mohla jsem to v receptu uvést. :-)

U nás na Slovensku sa toto jedlo varí tiež, len sa plní údeným mäsom. Cesto zo surových aj varených zemiakov a bez vajca. K tomu kyslá kapusta - zelí. :yes:

Bibinka: A na přání celé rodiny - sestra slaví krásné výročí svatby - dělám jako hlavní chod právě toto jídlo. Jsem po dlouhé odpolední, ale dám si záležet, jak se na kuchařku sluší :-)

taddy1: to je dobrý, já dělám bramborové knedlíky taky bez vajec a jsou to ty, co nám nejvíc chutnají:-p Máš 5.bod:yes:

:yes:určitě vyzkouším..co je z brambor,je fajn:-*:-K

Jana Remkova: A to mi nikdo ze známých nechce věřit, že to bez mouky a vajíčka drží. Zamínají na škrob, no. Děkuji a zdravím.:-)

spagetka:jasan, rozumím... provedu..:-D

taddy1: jsem z Orlové-blízko Polska;-), takže znám!!:-)):yes:

Mám příbuzné v Polsku, takže vím, co myslíš, je to výborné. Jen si fakt radši ověřuj název, to není myšleno ve zlém!!!!!Ale :-p:yes:

maris: Klídek, raději jsem si to ověřila, opravila, než abych tu nechala nesmysly. Ještě sem dám recept na polský bigos - to je taky super záležitost. Trochu nákladnější, děláme ji na Silvestra, ale všichni známí se po tom ženou. Je to prý náročné na nádobí a přípravu, ovšem to bych nebyla já, abych bez ztráty chutě a kvality to neudělala za poloviční čas a čtvrtinu nádobí. To jsem už vymyslela a dám to sem.

taddy1: já polsky vůbec neumím, mně bys mohla napovídat, co chceš;-):-D:-D

maris: Já taky, za prominutí mé neznalosti polštiny... má "jakobytchýně" by ze mě radost tedy neměla. Prostě více než 10 let žiji s Polákem a mám pár dobrých receptů z Polska. Ovšem slovem a písmem jsem se dokonale naučila jen neslušné výrazy a to se na tyto stránky fakt nehodí :-D Ovšem česká kuchyně je mi bližší, však jsem holka z vesnice.. :-)

taddy1: já taky děkuji:yes:;-):-)

Načíst další komentáře (7)

Tématické fráze:
polské kluski, pyzy, kluzki, bramborové knedlíky kluzki, kluski, kluski recept, polské kluzky, polske kluzki, pyzy s masem, polské kluski recept, kluski recepty, recept kluski, recept na kluski, polske klusky, recept na polské klusky, polske kluzky recept, klusky, bramborove kluzki, polske pyzy, recept na polské kluski

Suroviny:
brambory, sůl, moučka škrobová, cibule, sádlo, zelí sterilované

Přidat fotografie receptu