Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočkový dhal

Dhal je tradiční indický pokrm, který se připravuje z luštěniny, nejčastěji z čočky. Jeho zajímavou chuť utvoří typické koření. Pokrm je velice sytý a doslova nabitý bílkovinami a vlákninou.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namočení čočky

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namočení čočky)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 216 kJ /
1 725 kcal
Bílkoviny82,51 g
Tuky53,81 g
Vláknina80,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 78 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy193,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku přebereme a přes noc namočíme do studené vody. Krok 2: Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme, až než bude cibule zlatavá. Přidáme skořici, hřebíčky a čočku. Krok 4: Vše krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby tekutina sahala asi 2 cm nad čočku. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi 1/2 lžičky soli. Krok 5: Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut. Krok 6: Poté přidáme rajský protlak a ještě 5 minut povaříme. Podle potřeby můžeme doředit vodou. Krok 7: Když je čočka měkká a většina tekutiny vyvařená, vyjmeme hřebíčky a bobkový list. Krok 8: Můžeme zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody. Dosolíme dle chuti. Podáváme s pečivem nebo rýží.

TIP: Čočka v kuchyni - oblíbené recepty

Zveřejněno 28. 2. 2012

Poznámka autorky petram

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočkový dhal

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9jB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočkový dhal

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9jB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Čočku milujeme, stačí mi jen dokoupit římský kmín;-), abych mohla tuhle nádherně vyhlížjící variantu taky vyzkoušet. Bodík už ale letí:yes::-K:-K

:-p:yes:

petram:-Kprima :-preceptík:yes:ukládám a bodík posílám:yes:

Vařila jsem opravdu z "normální" hnědé čočky a přidala protlak tak, jak je to v receptu. Červená čočka vařením víceméně také zhnědne.
Jinak děkuju za chválu i připomínky.:-)

Já bych taky řekla, že to na obrázku je čočka normální. Něco podobného jsem jedla v jedné restauraci a moc mi to chutnalo:-p:yes:

Petruš, tak to opět bez chybky, jo jen bych možná do receptu připsala, že červená čočka je uvařená už po 10 minutách bez namáčení ;-), no jo zas tě plácám po rameni :-D:-D:-p:yes::yes:
Jana R:- tak si kup mlýnek na koření a umel, případně stačí hmoždíř, nebo i malý váleček a roztlačit;-);-)
červená čočka sice ztratí trochu barvy, ale jen trochu, ten protlak ji doplní a výhodu má právě v krátké době vaření a netřeba ji namáčet

m: aha, no, máš pravdu. Jenže já jsem ještě červenou čočku fakt nevařila, nevím, jakou barvu má po uvaření;-)

Vidím rajský protlak v ingrediencích. Zdá se mi to jídlo barvou moc podobné normální čočce a tak se ptám.

m: vidíš protlak? Já ne!

Skvělé! No, já bych měla římský kmín celý, zase nemám mletý. Aby to šlak trefil!:-D

na tom talíři je červená čočka a s protlakem? :-O

:yes:+3:yes:

jaja: Vyzkoušej "Syrskou mžadaru", recept je tu taky a uvidíš, jaká je skvělá kombinace čočky a rýže.:-p:-*:-K

Všechno dejme tomu, celý kmín, mletý kmín, ale s rýží? To už by bylo trochu moc i na mě, a to mám obojí samo ráda:-S

Moc pěkný receptík:-p.Čočku jsem dělala jen klasicky,tak tohle určitě vyzkouším.:yes:

Tématické fráze:
indický dhal, čočkový dahl, indický dhal recept, indický dahl, dahl recept, čočkový dál, dhal z červené čočky, recept dahl, indická čočka dhal, čočkový ghal, cocka dahl, ghal recept, čočka recepty, čočka recept, indický ghál, čočkový dahl recept, indický dhal z červené čočky, recept na dahl, recept na indický dhál, dahl z červené čočky

Suroviny:
olej, cibule, česnek, římský kmín celý, římský kmín mletý, koření kari, koriandr sušený, skořice mletá, koření hřebíček, čočka, vývar zeleninový, bobkový list, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu