Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky se sladkou náplní

Hodnocení receptu je 4,9 (74×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby kynutí

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Další z řady receptů na výborné kynuté knedlíky. Přípravu nám tentokrát usnadní použití domácí pekárny. Připravené těsto je výborně propracované a knedlíky připravené na páře budou jako dech. Stačí jen zvolit vhodnou náplň a posypku.

Suroviny pro 26 kusů

26kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 780 kJ /
2 816 kcal
Bílkoviny94,92 g
Tuky20,55 g
Vláknina22,68 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 1,07 g
Sůl2,60 g
Sacharidy551,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do nádoby domácí pekárny vložíme vše ve známém pořadí. Nejprve tekuté, tj. vlažné mléko a vejce, pak trochu promíchané sypké ingredience a nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasicky. Krok 2: Po hnětení necháme těsto kynout, ale ještě před ukončením programu musíme těsto vyndat, protože by nám z pekárny "uteklo". Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na díly a libovolně plníme - marmeládou, rumovými pralinkami, nutelou, kouskem banánu s čokoládou, nebo čerstvým ovocem. Krok 4: Do většího kastrólu dáme vodu a úplně rozevřený pařáček na knedlíky, ten potřeme olejem. Krok 5: Vykynuté knedlíky na něho naskládáme a necháme větší mezery, voda musí vařit, dáme pokličku a vaříme v páře podle velikosti 8-10 minut. Krok 6: Pak po odklopení knedlíky ihned propícháme špejlí a vytáhneme. Krok 7: Doplníme vodu a pokračujeme. Krok 8: Taky se dá na větší kastról natáhnout a ovázat pláténko a vařit na něm. Musíme přiklopit dalším o stejném průměru. A kontrolujeme vodu, musíme dolévat aby se nám nevyvařila. Takto knedlíky vařily naše babičky. Krok 9: Bez starostí můžou být majitelé parního hrnce. Dno i boky jednotlivých nádob v místech, kde se budou knedlíky dotýkat potřeme olejem, aby se knedlíky nepřilepily. Uvaří se tam velice dobře. Pokud nebudeme knedlíky konzumovat hned, můžeme je lehce potřít olejem. Krok 10: Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem, Grankem, cukrem a rozpuštěným máslem.

TIP: Nejlepší recepty na kynuté knedlíky s ovocem

Zveřejněno 20. 4. 2008

Poznámka autorky Merylas

Z této dávky je 24-28 knedlíků - dle velikosti. Odpovídá to 7 porcím.

V průběhu vaření pokličku nezvedáme a Mirča v komentářích správně radí, že knedlíků najednou nevaříme moc a necháváme větší mezery.

Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto běžným postupem, postup je zde:

http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lnJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lnJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (105)

zdenka.s: Děkuji moc za pochvalu. :-*:-K

Dneska s jahodami, :yes::yes::yes::yes::yes: vždycky se povedou , kdo vyzkouší ,jiné už dělat nebude ,jsou skvělé :-K:-K:-K:-K

zdenka.s: Děkuji moc za přidané foto. :-* A jsem moc ráda, že se recept osvědčil. :-K

Dovolila jsem si přidat foto těchto skvělých knedlíků ,dnes se švestkami 👍👍👍

zdenka.s: Děkuji moc, taková pochvala potěší. <3
Marie Svarcova: Děkuji, foto je od Mirči, už dávněji jsem ho dala jako titulní. :-K

Jiné sladké knedlíky už nedělám , zůstávám u těchto. Těsto zadělávám v robotu a pařím ,jsou skvělé.Nám stačí z poloviční dávky, je jich deset a vždycky se povedou :yes::yes::yes: děkuji, Merylas :-K:-K:-K:-K

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept a opět nádhera na talíři :-K

Petaja: Děkuji za vyzkoušení. :-K Parní hrnec je obzvlášť na vaření knedlíků super věc. :-)

Dnes jsem dělala, neměla jsem čerstvé, tak jsem dala pytlík sušeného droždí a dvě malá vajíčka. Knedlíky výborné, jiné už kynuté dělat nebudu. Plnila jsem jahodami. A konečně jsem si díky nim objednala parní hrnec :-K

Jana Elisabeth: Já taktéž děkuji, jsem moc ráda, že se povedly a hlavně chutnaly. :-K

Podle tohoto receptu jsem dnes vařila knedlíky poprvé, z plné dávky, plnila jsem rebarborou s jahodami, vařila jsem ve vodě. Knedlíky jsou dokonalé<3, moc nám chutnali. Z celé dávky jsem měla 19 knedlíků - ale velkých:-D. Děkuji za recept!!!:-):yes:

zdenka.s: Děkuji za tak velkou pochvalu, jsem moc ráda, že recept nezklamal. A taky děkuji za přidanou fotografii. :-K

Dokonalé knedlíky, dělala jsem z poloviční dávky, 10 kousků, spíš teda kusů, těsto v pekárně, droždí sušené ,pařila 8 minut a jsou to nejlepší knedlíky jaké jsem kdy dĕlala. Za 45 roků vaŕení :-)
Ostatní uložené recepty mažu.
Velký dík Merylas :-K

Maruško, opět jsem sáhla po Tvém receptu. Ten nikdy nezklame. Dnes meruňkové a velké jako pěst)). Vařím ve vodě a jsou zase jedna báseň. Děkuju za tuhle knedlíkovou jistotu :-K

Moc děkuji za recept. Dělala jsem s povidlama a byly mňamózní i druhý den (ohřívala jsem je zase v páře). Dřív jsem dělala kynuté knedlíky podle norem s tím, že jsem je vařila ve vodě. Poslední dobou se mi ale knedle neustále srážely a nemohla jsem přijít na to, čím to je. A i když jsem vaření v páře považovala za náročnější, v zoufalství jsem se rozhodla to zkusit. A jako jinak už dělat nebudu. Krásně nachýnané, hladné, nejsou opatlané, rozmočené...prostě paráda. A náročný to vůbec nebylo (to jsou ty předsudky). Ještě si koupím větší pařáček, protože jsem to musela dělat jen po 4 kouscích, tak to šlo pomalu (zvláště, když za zadkem stojí tři malí hladovci a že UŽ, UŽ chceme papat! ).:-D A příště asi dám více mléka, aby těsto bylo ještě nadýchanější, jelikož mi teda z pekárny vůbec nevyutíkalo ani 10 minut po konci.:-D Manžel nemá kynutý rád (tchýně zaúřadovala), ale četla jsem tady v komentářích, že někdo místo náplně dává rumovou pralinku...tak příště vyzkouším 2-4 knedlíky s tím a třeba se odhodlá aspoň ochutnat. <3 Ještě jednou díky moc za recept. ;)

Evane: Děkuji za komentář, jsem opravdu moc ráda, že recept nezklamal. :-K A jen dodám, že pralinkami plním dost často, moc nám chutnají.;-)

Lagapa: Mám radost, že se povedly a děkuji za pochvalu:-K

Perfektní recept!!! Kynutých těst se v jakékoli formě bojím, ale tohle se povedlo :-* Jednoduché a skvělé!!! :-K Děkuji

monika.artimova: Děkuji, jsem ráda, že knedlíky chutnaly a recept nezklamal:-K

Jsou výborný :yes:.. knedlíky jsou pěkně nadychané a příprava těsta je velmi jednoduchá. Nedělala jsem je naposledy.

Loupancová, Verinecka: Děkuji, jsem ráda, že recept nezklamal.:-K

Dělala jsem již několikrát. Prostě super, dnes jsem dělala s jahodami a nutelou. Mňam :-):yes:

Loupancová 31. 3. 2015 15:50
Dnes jsem dělala a byly to takové ty klasické knedlíky, chuťově dobré. Dělala jsem s povidli. S těstem se dobře pracuje, Dělala jsem kuličky o průměru asi 3-4cm poté je plnila. při vaření svůj oběm zdvojnásobily. Vyšlo mi asi 20ks středně velkých knedlíků-tak akorát.

maja f: Děkuji, jsem moc ráda, že chutnaly:-K

Zaokrouhluju na zasloužených 40 bodů, právě jsme spokojeně domlaskali :-) Dělala jsem je se svestkama :-)

jana: Jsem moc ráda, že se povedly a hlavně že chutnaly:-K

jsem nešikovná a nezkušená, kynuté těsto mám obvykle i na lustru. Toto bylo skvělé. Žádný nepořádek, všechny knedlíčky jeden jako druhý žádny se rozbalil, chuťově super, tvarohové jsou ovšem lepší, ale to je jiné jídlo. Moc děkuju, super.

leni155: DP je právě výborná, že v ní můžeš dělat jakékoli těsto, já už prostě ručně nedělám :-8:-8:-8, dělat marmelády atd...:yes::yes::yes::yes:

Před asi 5ti lety jsem koupila DP. Párkrát jsem udělala chleba z prášku a pak se prášilo na ni. Díky tomuhle receptu jsem ji oživila a jsem nadmíru spokojená! Knedlíky se báječně vyvedly - se švestkami a jsou jako dech :-) Moc děkuji!:yes::-D

dělala jsem bez pekárny a vubec se nepovedly, testo nevypadalo spatne. Ale jakmile jsem tam dala boruvky, tak se zaclo stracně děrovat a boruvky vytikaly a z těsta nešla udělat pěkná knedle. Jsem zklamaná :-(

nedalo mi to a musela jsem je taky vyzkoušet...příprava jednoduchá, chuťový prožitek bezkonkurenční ;-) jako od maminky...akorát ta dělá těsto "od oka" a já se do této fáze zatím nedostala, takže jsem moc vděčná za tenhle úžasný recept...jinak už dělat nebudu:-K

Úžasné těsto:yes:
Tyhle jsou opravdu nejlepší! Děkuji:-K:-K:-K

Dnes jsem je dělala, knedlíky dělávám, ale tyto jsem nikdy nedělala a jen jsem si zavzpomínala na babičku. U nás se jim říkalo "balóny". A jelikož se mi povedly a jsou moc dobré tak bodík!:yes:

Merylas:-), ahojky. Od té doby, co jsem objevila tento Tvůj recept (rok 2009:-O), tak z jiného těsta, už sladké plněné knedlíky nevařím a často jej předávám dalším mlsalům;-).Tento recept je u nás celoroční stálicí - s ovocem, nutellou, povidly,...a děti je milují.
Před třemi týdny jsem dělala 70 ks jahodových a dnes 50 ks (1 a 1/2 dávky) meruňkových knedlíků a jak znám kluky, tak mi toho na zimní měsíce v mrazáku moc nezbyde;-).
Recept vřele doporučuji všem, co si chtějí opravdu pochutnat a Tobě posílám velké poděkování:-K:-K:-K.

Dnes jsem dělala "blbouny" tedy knedle s borůvkama.Těsto umíchala pečka, já pak jen "patlala". Je pravda, že každá mouka pije jinak a ta moje teda byla žíznivá :-D:-D:-D, neb jsem dala sice jen 500 g mouky, o to méně mléka, ale i tak jsem nakonec mouku musela přidat. Ovšem na chuti to neubralo vůbec :-p:-p:yes::yes:. Muž nejradši se skořicí a máslem, já hustou smetanu, nebo tvaroh.. Zbytek knedlů šel samozřejmě do mražáku, až se zima zeptá.... ;-);-);-):-D:-D:-D

Fakt vynikající,příprava těsta téměř bezpracná.:yes: Vařila jsem na pařáčku pokrytém utěrkou.Rovnou zadělávám druhou várku,protože nezbylo ani na večeři a švestek mám ještě dost.:-):-):-)

Dnes jsem udělala z poloviční dávky s borúvkama a byli jako dech :-)):yes:vynikající.Skvělej recept:-K

renaleta: U tohoto receptu by se mohlo stát, že těsto uteče z pekárny, protože je ho poměrně dost. Zvláště sladká těsta kynou bouřlivěji. Nám doma stačí těsto z 500 g mouky :-)

A koukám, že mi receptík utekl, i když ho znám, ale napravuji a bodíkuji;-):-p:yes:

renaleta: Víš, dřív žádné pekárny nebyly, těsto se míchalo ručně a nechalo kynout např. v míse. "Uteče z formy" znamená, že nezvolíš na pečivo formu vhodné velikosti a ono prostě přeteče, překyne a dostaně se kus těsta mimo formu. Už rozumíš?;-);-)

můžete mi prosím vysvětlit pojem, že těsto uteče z formy? jsem asi hodně nechápavá, omlouvám se, proč se těsto nenechá vykynout v pekárně? dělám takto často koláče, vykynou v pekárně a nikam neutíkají.....:)děkuji za odpověď.

Právě je moje rodinka baští, přestože před tím snědli plné talíře gulášové polévky, chodí na přídavky,....pařila jsem v parním hrnci,....doporučuji.
PS: aspoň u nás našel využití ;-)

knedlíčky se povedly, děkuji za recept, dávám bodík :yes: a ukládám do své kuchařky. Již nikdy více kupovené... :)

dlho som hladala dobry receptik a buchty,,vyskusala som tento zdal sa mi jednoduchy,..neplnila som ich,,bola som moc prekvapena ze sa mi to podarilo,,:yes::yes::yes:tento recept bude mo naj,naj ,naj,..dakujem :-K:-K:-K,malemu synovi moc chutili,,testo krasne vykyslo,..buchty krasne velke,,..dakujem,.:-K

cathleen: Děkuji:-8:-K

:-))tak tenhle recept mi, Maruško, nějak utekl. Je perfektní:yes:Rumové pralinky jsem do náplně nikdy nezkoušela, ale moje nejlepší kamarádka velice často vzpomíná, jak jimi její mamnka plnila tyhle kynuté knedle nebo i koblížky. Prý to bývalo Mňam :-p:yes: (opravdu s velkým M:-D )

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
kynuté knedlíky recept, kynute knedliky, kynuté knedlíky z domácí pekárny, kynuté knedlíky s borůvkami, kynuté borůvkové knedlíky na páře, kynuté těsto na ovocné knedlíky z domácí pekárny, boruvkove knedliky na paře, kynuté těsto z domácí pekárny, kynute knedliky z pekarny, sladké knedlíky z domácí pekárny, kynuté knedlíky s marmeládou, kynute knedle, kynuté knedlíky na páře, recept na kynuté knedlíky, borůvkové knedlíky nad párou, kynuté knedlíky domácí pekárna, sladké knedlíky v páře, rakouský kynutý knedlík, kynute boruvkove knedliky v pare, kynutý knedlík z domácí pekárny

Suroviny:
mléko, vejce, mouka hrubá, sůl, cukr, droždí čerstvé, olej, ovoce, marmeláda, čokoláda, nutella, pralinky, tvaroh na strouhání, kakao granko, cukr moučkový, máslo

Přidat fotografie receptu