Domácí vepřová šunka
Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme maso (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), Pragandu (rychlosůl) a cca 1 dl vody.
Krok 2: Maso nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy robotu, vložíme hák a pustíme hnětení. Pomaličku přisypeme Pragandu a postupně po troškách přiléváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další).
Krok 3: Připravíme formu, do které jsme mezitím vložili pevný mikrotenový (igelitový) sáček. Maso hněteme do té doby, až se stane lepkavým. Kolem kousků masa se vytvoří takové „blátíčko“. Trvá to cca 20 minut.
Krok 4: Pak formu naplníme, dobře uzavřeme a necháme v chladničce 24 hodin odležet.
Krok 5: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od této doby teplotu zhruba 90 minut udržujeme v rozmezí 75-85 °C.
Krok 6: Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tímto jakoby šokem zchladíme.
Krok 7: Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.
Krok 8: Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
Pizza z pita chleba
Přidáno před 18 minutami
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 14 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 16 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 20 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 21 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Pět slavných jídel a tajemství jejich názvu: Palačinky crêpe Suzette na počest královy milenky, steak Wellington podle vojevůdce
Kachna s jablky a cibulí: Šťavnaté lahodné masíčko s křupavou kůrčičkou získáme dlouhým pečením
Svatomartinské rohlíčky podle Míšy Landové: Nemusí kynout, voní rumem a skořicí a chutnají božsky
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Halloweenská strašidla
Merylas před 43 minutami
Vepřové s rýží z jednoho pekáčku
Dancarak před 1 hodinou
Mechové muffiny
zanetka.sebkova před 2 hodinami
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 12 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 13 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 13 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 16 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 17 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 18 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 18 hodinami
Tématické fráze:
šunka recept,
šunkovar recepty,
forma na šunku,
recept na šunku,
jak se dělá domácí šunka,
šunka,
šunka ze šunkovaru recept,
šunka ze šunkovaru,
šunkovar,
recepty do šunkovaru,
šunka z šunkovaru,
petr havlíček domácí šunka recept,
vepřová šunka,
šunkovač,
recept na šunku v šunkovaru,
vepřová šunka recept,
lis na šunku,
recept šunka,
dušena šunka recept,
recepty na šunku
Suroviny:
maso vepřové,
rychlosůl,
voda
Komentáře (106)