Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,87 g |
Tuky | 24,63 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 298 mg |
Sodík | 610 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek.
Krok 2: Pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Krok 3: Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici. Vše uvedeme do varu a když ji máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
Krok 4: Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit. Uděláme kulaté knedle a necháme je ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté, podle velikosti (dělám je větší).
Krok 5: Knedlíky vyndáváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Zveřejněno 24. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Moje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Nejnovější recepty
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 3 hodinami
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 8 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 25 minutami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 41 minutami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 43 minutami
Pikantní čočka
Karel849 před 48 minutami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
JanaVoza před 2 hodinami
Panenka s mačkaným hráškem a pečeným bramborem
Benetka před 3 hodinami
Tvarohové tiramisu
3M_BOYKA před 4 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
evavolflova před 5 hodinami
Koka sušenky
faluska před 6 hodinami
Tématické fráze:
klevenda,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
blbouni,
klevela,
blbouny,
hrušková klevela,
kynuté knedlíky blbouni,
borůvková klevela,
blbouni recept,
recept na blbouny,
sladke kynute knedliky,
jahodová klevela,
jahodový blbouni,
co je klevenda,
kynuté knedlíky - blbouny,
kynuté knedlíky v domácí pekárně,
blboun,
kynuté knedlíky s klevelou,
plněné kynuté knedlíky,
kynutý blbouni
Suroviny:
mouka hrubá,
droždí,
vejce,
mléko,
cukr,
sůl,
meruňky,
máslo,
mléko,
cukr,
skořice,
škrob,
voda,
borůvky,
maliny
Komentáře (17)