Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový bramborový salát

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 25 min

50 min (25 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Pampelišky je dobré zařadit do svého jídelníčku, protože obsahují mnoho vitamínů i minerálních látek. Z jejich mladých listů, brambor a vajec připravíme výborný jarní salát, který přijde vhod jako lehká večeře nebo příloha.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 693 kJ /
883 kcal
Bílkoviny40,62 g
Tuky57,29 g
Vláknina6,10 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 593 mg
Sůl1,29 g
Sacharidy48,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy púpavy namočíme do vlažnej vody na pol hodiny, raz vodu vymeníme. Potom necháme odkvapkať a osušíme, môžeme potrhať na menšie kúsky. Krok 2: Zemiaky uvaríme, ošúpeme, nakrájame. Krok 3: Vajíčka uvaríme na tvrdo, olúpeme a pokrájame. Krok 4: Horčicu osolíme, vmiešame čierne korenie, prešľahávame s olejom, okyslíme octom a pomaly pridávame vlažnú vodu. Krok 5: Prelejeme zemiaky a premiešame s citom. Krok 6: Vmiešame opatrne vajíčka a púpavové listy.

TIP: Pampelišky v jarní kuchyni

Zveřejněno 25. 4. 2012

Poznámka autora magdalenka

Púpavové listy zbierame v čistom a bezprašnom prostredí.

Zbierame listy mladé, jemné, tak do dĺžky 10 cm. Chutné sú aj puky kvetov, úplne malé a tuhé, nerozvinuté, tie nemusíme namáčať, iba ich opláchneme.

Podávame ako ľahkú večeru alebo ako prílohu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vDW8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vDW8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

AniCiz::-K

:yes:včera byla skvělá večeře..už jsem dala pampelišky na zahradě ,,vybělit,, muž to snědl,a až pak jsem řekla,co to bylo..vynikající:-K

magdalenka: :-)) To ne, to nebyla (i když se spíš nehodila pro instituci manželství, jako matka byla milující a starostlivá), ale zase předběhla svou dobu v určitém směru. Budiž jí odpuštěno, vytrpěla si dost ;-)

Díky za radu ohledně lístků, píšu si to a o víkendu na chalupě vyženu holky na pampelišku :-))

zizala: pokiaľ viem, ani Božka nebola práve rodinný typ...
Žižu, lístky oberaj len naozaj mladé, príp. také od stredu rastliny. Puky - poupata horké neboli. A mladé listy - pred namočením som ich neochutnala, tak neviem, či boli horké. V šaláte horké neboli. Manžel jedol prvýkrát a bez problémov, viac mu to chutilo ako rukola.

:-)):-)) Skutečná babička Boženy Němcové měla, co jsem tak přečetla, povahu vlídnou, horší to bylo s Boženinou matkou, ta byla opravdu velmi nelaskavá, hlavně na Boženu. Jako by to ani její dcera nebyla ;-)

Přiznám se, že pampeliškový salát jsem vyzkoušela jednou, kdysi dávno. V receptu nikdo neradil, že se mají lístky namočit, takže jsem vše potom vylila na kompost - bylo to moc hořké. Nevím, jestli vyzkouším recept i s těmi bramborami, možná dám jen vajíčko, ale o víkendu určitě zrealizuju :yes:
Jo, a moje babička říkala pupava takovému bodláku, když byl mladý, dával se husám;-)

rebeka: neboj, som ešte čiperka...:-D:-D:-D

magdalenka:U nás jej je strašne veľa a hlavne postriekaná,:-(( aby vykapala. Mne by nevadila, len ničí trávnik:-S a ja som sa jej pred niekoľkými desať-dvadsať rokmi, predávkovala,:-(( odvtedy nemusím.
Ale s mierou je určite zdravá.;-);-)

magdalenka::-O:-O skok ces plot:-?:-? dávaj pozor na podvozek:-8:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

magdalenka:tož dobre zlatko moja, či bábiko;-):-D

Iljusa:;-) snáď si nedolámem hnáty...a s povahou už nič nenarobím.

magdalenka: Když je to ten skok - to by šlo :-D, hlavně aby si neměla doopravdy povahu oné "babičky" (ve skutečnosti - ne podle knihy) :-/
Jinak salátek :yes:

Bibinka: volaj ma "babičko" :-D...(práve trénujem skok cez plot.)

magdalenka:Magdalenko, připomínáš mi tvým využitím z přírody "Babičku" od Božky Němcový, když ta i pro pírko přes plot skočila:-D, ale tak je to správně a příroda nám toho dává hodně, jen to umět všechno zpracovat:-O Ode mne 6.bod:yes:

:yes:

magdalenka: ja som v lone prírody priamo na záhrade, mám záhradu pod lesom, buky mi robia tieň, ale púpavu neznášam :-S

magdalenka: Až ve mně hrklo, že Magdalenka baští brouky:-O A oni to poupata pampelišky, uuuuf:-8:-D:-D

tejaja: vďaka, som zase múdrejšia;-):-D:yes:

rebeka: ja mám záhradu okrasnú, iba taký malinký kúsoček som si nechala na petržlen a paradajky, nie som plantážnik. Na púpavu a medveďa chodím mimo, asi 3 - 4 minúty chôdze a som v lone prírody...;-)

tejaja: ide ti na nervy, moja:-?:-? šup s ňou do šalátu:-!:yes::-D:-D:-D

magdalenka, medvedí cesnak došiel ? :-O Púpavu nechcem, ničí mi na záhrade nervy :-D:-D:-D
Naďka, púčik = poupě ;-)

Magdi, klídek jo, v Jizerkách jsou púpavy a teda pampelišky co? No nejsou, správně. Já víím,že zato nemůžeš ;-):-*:-p:-p:yes::yes:

magdalenka: čo také je púčiky:-O:-?
a Magduška.. ty máš veľkú záhradu, však:-?
Čo to bude na budúce:-?;-):-D:yes:

rebeka: medveď sa neminul, síce pomaly končí, ale už mi dochádza dych...objavila som ale pampelišku! A tie púčiky sú extra dobré!:-D

:-O:-O:-O čo to:-?:-? medveď sa minul:-?:-D:-D:-D
púpava.. hej.. to tu mamo:-8:-D:-D:-D;-):yes::yes:

Tématické fráze:
pražské poupě, pražské poupě-recept, bramborový salát s pampeliškami, pampeliškovy salat s bramborák, pražské poupě recept, pražské poupě jídlo, co je púpava, jak udělat dobrý pampeliškový salát, poupata pampelisky recept, pražské kuřecí poupě, recept-pražské poupě, salát z pampelišek s bramborami

Suroviny:
brambory, vejce, listy pampeliškové, sůl, pepř mletý, hořčice, olej, ocet, voda

Přidat fotografie receptu