Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Liptovská pomazánka

Základem této pomazánky jsou netradiční suroviny. Výrazná chuť ančoviček a kapar se snoubí s jemnou chutí tvarohu. Hodí se jak na sváteční jednohubky, tak i na všední večeři. Na čerstvém chlebu ji doplníme pažitkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 218 kJ /
769 kcal
Bílkoviny24,13 g
Tuky68,41 g
Vláknina1,13 g
Cholesterol 168 mg
Sodík 656 mg
Sůl1,55 g
Sacharidy13,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Změklé máslo utřeme s hořčicí, kmínem, paprikou a solí. Krok 2: Kapary, okurku a ančovičky jemně nakrájíme, přidáme spolu s tvarohem k máslu a vše promícháme. Krok 3: Mažeme na chleba a hustě sypeme pažitkou.

TIP: Velký přehled oblíbených pomazánek

Zveřejněno 13. 6. 2012

Poznámka autorky maris

Inspirace : Kluci v akci

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Liptovská pomazánka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E1W4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Liptovská pomazánka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E1W4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Tedaaaaa, smekám. 😃 Je naprosto luxusní!!! 👌 Díky za recept, nedělám naposled! 😋

maris: Já větší. Fakt je úžasná. 😃 Já ji snědla skoro všechnu sama. 😆 Musím ji zopakovat, aby ochutnali i ostatní… 🤗

Zobrazit starší odpověď

Neznám, ale ráda vyzkouším:yes:;-),:-D

krásné ingredience v chutné pomazánce;-):-p:yes::yes: vyzkoušíme, jen co suroviny dokoupíme;-):-D:yes:

AA: tak se dělá ve Vídni;-):-)

... ančovičky a kapary ... do "Liptovskej pomazánky" ako stvorené .... Ančovičky vylovenéz Liptovskej Mary. Kapary z podtatransekj úrody ...

Pomazánku znám, dělala ji už mamka, takže :-p:yes:

:-p+9:yes:

1974andrea: taky mám ráda kapary, jak jsem k nim jednou čichla,už je to napořád, ančovičky musím někde sehnat, líbila se mi teď marináda s pořadu "na grilu" s ančoviček atd.:-K

magdalenka:Zapoměla jsi kmín ,ovšem celý nedrcený.:-D

magdalenka: to mě ani ve snu nenapadlo, že bys to myslela zle;-):-))

maris:ja som to nemyslela zle, nechcem tu byť za múdru...len som zvyknutá na LiptOv, liptOvské, atď...

magdalenka: máš pravdu, opravila jsem to, i když tato není z bryndzy jako ta pravá:-)

maris:som presvedčená, že je to zle preložené, tí Rakušáci to prevzali od nás...liptovské syry sa predávali po celej monarchii. Veď poznáš naše-vaše dejiny. ;-)
pozri, čo som našla:
Liptauer je nemecký názov pre bryndzovú pomazánku, pôvodne zrejme označoval čistú bryndzu dovážanú do Viedne z Liptova - po nemecky Liptau. Najväčšiu popularitu má v Rakúsku, najmä v jeho východnej časti, kde je bežne dostupný v obchodoch, či ako stolová lahôdka podávaná s chlebom k vínu a pivu. Liptauer je vlastne slovenský šmirkáš, alebo pod oficiálnym menom známa bryndzová pomazánka, ktorá obsahuje bryndzu, nakrájanú cibuľu, červenú papriku a maslo. Pravý šmirkáš má mať naoranžovatelý vzhľad a mierne štipľavú chuť. Dnešný rakúsky Liptauer sa postupne vzďaluje od pôvodnej receptúry, kedže sa vyrába z kravského mlieka a sú do neho pridávané rôzne "nové" prísady ako tuniak apod.

magdalenka: Magdi já nevím, v Kluci v akci to je LiptAvská, je ale možné, že to je špatně přeloženo. Německy to uvádí jako Liptauer Aufstrich.:-)
Všem vám děkuju za milé komenáře;-):-)

Nemá to byť liptOvská?
Chcela by som mať také krásne fotky ako ty...možno keď budem veľká.

Nemá to byť liptOvská?
Chcela by som mať také krásne fotky ako ty...možno keď budem veľká.

Taky jsem koukala, vypadá to dobře :-p:yes:

srettka:Sretti, podle mě jsou výraznější ty kapary než ančovičky, pokud to s nimi nepřeženeš:-))

Tak tu si udělám, neboť máš stejné chutě jako já ( ančovičky a kapary:-p). Moc pěkná:yes:

Pěkná pomazánka, už je v mé sbirce Maris;-):-K:yes:

maris:tak to průbnu teda:-p:yes:

uloženo,díky..nejdou smajli stále,bod udělen..

:-p:yes::yes:

Velmi jedlá od pohledu :yes:+ Ančovičky mi moc chutnají :-p

srettka: sretti, je to dobré, pikantní. Ančovičky určitě znáš;-), taky se jim říká sardelky:-)

Já to taky viděla, vypadalo to dobře. jak chutná?? trochu mě děsí ty ančovičky, mají prý intenzívní chuť:-)

Tématické fráze:
tvarohová pomazánka kluci v akci, pomazánka z ančoviček, ančovičky recept, vajíčková pomazánka kluci v akci, liptavska pomazanka, ančovičky pomazánka, recept na liptovskou pomazánku, ančovičky recepty, pomazánka liptauer, recepty z ančoviček, pomazánky z ančoviček, kluci v akci tvarohová pomazánka, liptavská pomazánka recept, liptovskapomazanka, pomazanka z tvarohu, pomazánka s fenyklem, pomazankaliptovska, pomazánka ančovičky, pomazánka s ančovičky, liptonská pomazánka

Suroviny:
tvaroh plnotučný, máslo, okurky sterilované, kapary, ančovičky v oleji, hořčice plnotučná, kmín drcený, paprika sušená sladká, sůl, pažitka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu