Gemerské koule II
Gemerské koule jsou tradiční slovenský pokrm, který vás okouzlí jemným bramborovým těstem. Můžete podávat se zelím a masem nebo máslovou strouhankou či zakysanou smetanou.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 41,35 g |
| Tuky | 82,58 g |
| Vláknina | 23,86 g |
| Cholesterol | 321 mg |
| Sodík | 946 mg |
| Sůl | 2,21 g |
| Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část (200 g) brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.
Krok 2: Zbytek brambor oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme (nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Vymačkanou vodu necháme ustát, škrob ze dna nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.
Krok 3: Oloupeme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku nebo jemně nastrouháme. Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.
Krok 4: Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.
Krok 5: Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, vejce, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.
Krok 6: Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.
Krok 7: Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.
Krok 8: Gemerské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme s uvařeným kyselým zelím.
Zveřejněno 6. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Moje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Nejnovější recepty
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 7 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
Přidáno před 15 hodinami
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 18 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno 22. 12. 2025 07:15:12
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 50 minutami
Nejlepší marokánky
Terka.Ambrozkova před 50 minutami
Babiččin mazanec
Vlastali před 52 minutami
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
MilanJ před 52 minutami
Vinná klobása trochu jinak
Mech_cz před 1 hodinou
Minutkový kuřecí guláš
Mimino před 1 hodinou
Pečená vinná klobása se zelím (z remosky)
Susanna před 2 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 2 hodinami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Dr. Green před 3 hodinami
Flíčky s tvarohem a jablky
[email protected] před 3 hodinami
Tématické fráze:
gemerské koule,
gemerské gule,
cukrovi melounky,
gemerské knedlíky,
bramborove koule,
gemerské kuličky,
slovenské gule - koule,
bramborove koule cukrovi,
gemerské jiedla,
slovenské bramborové koule,
gule slovenske jidlo,
gremelské koule,
melounky-cukroví,
kynuté bramboračky koule,
gemerské gule recept,
gemelské koule,
gemeské koue,
bramborová koule cukroví,
gemerské gule-recepty,
gemerské gule recepty
Suroviny:
brambory,
slanina uzená,
vejce,
sádlo,
mouka hrubá,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
majoránka,
česnek,
mouka hladká
Komentáře (20)