Pečená švestková povidla
Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 389 kJ / 3 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,08 g |
Tuky | 4,25 g |
Vláknina | 50,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 84 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 752,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.
Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut.
Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je.
Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Zveřejněno 29. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Moje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Nejnovější recepty
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Pirohy z plundrového těsta plněné uzeným masem
Přidáno před 12 hodinami
Hamburgery s „fejkovým” trhaným masem
Přidáno před 14 hodinami
Čokoládový fondant
Přidáno před 17 hodinami
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Třená staročeská bábovka
Přidáno 28. 4. 2025 18:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vietnamská pánev s vepřovým masem
Sahula před 7 hodinami
Banánová bábovka
Ketynna před 7 hodinami
Chřest (nejen) s vejcem
Oskeruska před 9 hodinami
Šunkofleky
Sabiii před 12 hodinami
Vtipná majonéza-tatarka "fofrem"
Sabiii před 12 hodinami
Můj segedínský guláš
radekfiala před 13 hodinami
Červená řepa nakládaná a extra voňavá
Ernest_Bago před 13 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
pokorny.iv@email.cz před 13 hodinami
Pampeliškový med
pavlina.smrzova@seznam.cz před 14 hodinami
Nepečený jablečný dort
masarykoele před 14 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla,
švestková povidla pečená v troubě,
švestková povidla v troubě,
pečená povidla,
povidla,
povidla pečená v troubě,
svestkova povidla recept,
recept na švestková povidla,
švestková povidla z trouby,
vyroba svestkovych povidel,
recept na povidla,
švestkové povidla,
recept na švestková povidla v troubě,
povidla z trouby,
jak uvařit povidla,
švestková povidla bez cukru,
pečené povidla,
povidla v troubě,
výroba domácích povidel,
povidla recept
Suroviny:
švestky,
cukr krupice,
ocet,
skořice mletá,
rum,
koření hřebíček
Komentáře (374)
Každopádně zase a znova vřele doporučuji
Jsou top ????????
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-
už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji
Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...
Děkuji za recept
P.S. Zase mi krásně voní celý dům
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že
ad. 1 postupu: "Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče."
komentáře ad. 9. 9. 2018 19:11:23 tedy fčéééra
Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém.
Super. Radka
Jednoduchý a rychlý recept
Záleží na tom, jakou máte troubu, do jednoho pekáče bych 6 kg nedávala, rozdělte to raději do dvou a pečte naráz. Po dalším přídavku cukru bych pozice vyměnila, ale však vy si poradíte, ať se daří
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...
Bylo to hodně tekuté, tak jsem to nechala péct o 25 min déle a konzistence pak akorát.
Kvůli tomuto receptu jsem si založila účet, abych Vám poděkovala ! Díky :)
Jj, to se nedá srovnat...
***
No, a rum jako konzervant je zbytečný...
Jani, díky letošní nadměrné úrodě jablek došlo i na tato povidla, dělala jsem je poprvé v životě a tak trošku jako Babica
Jestli chcete postup i s fotkami, tak jsem je hodila na web www.korenizivota.com
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...
Pripojuji se take ke chvale. Moc dobre a pomahal mi i pritel. Byla to zabava a navic krasne provoneny byt.
Autorce receptu udeluji pochvalu.
Moc mě zaujal Váš receptík na pečená-nejen švestková povidla.
Chystám se na něj a jen bych měla otázku. K čemu je dobrý ten ocet?
děkuji za odpověď Jarka
Jinak jabka švestky a hrušky vynikající !
Nemá to hezkou barvu je to velmi tmavé. Místo octu jsem dala kyselinu citronovou ,ale až ke konci. Takže meruňky nedoporučuji dělat tímto spusobem. Naopak jablka šlo udělat dobře a používám je do štrudlu,jsou chutné .
Nicméně by mě zajímalo, jestli se jedná opravdu o povida-barva téměř hnědočerná, nebo o marmeládu ze švestek, které je víceméně řidší a daleko světlejší - spíš hnědočervená.
Uvařím vždy takové, jak husté potřebuju ! Opačný postup nedoporučuju,uvařit husté a pak přidat vodu ,ztratí se chuť!
Yanullko,toto je receptík k nezaplacení,použila jsem též do pekáče pečící papír a je to skvělá vychytávka,žádné drhnutí pekáče,mám radost a chuť dělat další povidýlka
Žádná práce a výsledek k nezaplacení. Ješté zbylo pár z minulého roku ,ale co když napřesrok nebudou ?
díky za úúúžasný recept na pečené švestky-jedním slovem-BOŽÍÍÍÍÍÍÍ-
máme napečeno a v zimě si pošmákneme u nedělní snídaně.
Mějte se krásně Hanka
Posílám 50 bodík a veliké díky.
Můžu ještě jeden dotaz? Chtěla bych zkusit ty z jablek,ale doma díky prohibici už nemám ani kapičku rumíčku
lemarti: Leni, dej tam třeba slivovici nebo nějaký alespoň 40% alkohol.
http://www.toprecepty.cz/recept/7709-svestky-ve-vl...
Já jsem je ještě vylepšila lžící rumu nakonec a zavařovali jsme je 20 min. při 80 stupních nebo 5 minut při 100 stupních,což úplně stačilo, víčka jsme otírali vatou namočenou v alpě a nekazily se žádné. Je do nich možno přidat i kousek celé skořice a hřebíček, pokud je chcete mít aromatické
Ještě mám ve svých receptech návod na výborné a jednoduché zavařování švestek, tak kdo chcete, jukněte
To s tema buchtama zni skvele
Ja jsem je bohuzel delala z kupovanych, k cerstvym ze zahradky nemam pristup :- Kupovala jsem v Tescu za 18 nebo 19kc. V Albertu ted maji akci za 13 nebo 14kc, tak uvazuju...
Promíchám je s troškou vanilkového hustého pudinku a šup s nima do buchet! To abych šetŕila,tolik švestek totiž nemám, a z kupovaných nechci dělat povidla,kdoví, jaká je na tom chemie.
Dneska jsem delala a jsou moc dobre
Dekuju za jednoduchy receptik
Chuť perfetkní,vyvážená a sladkost dle mého gusta. Jedinou změnu jsem udělala ,posledních 15 minut pečení,jsem dala lžičku mezi dvířka trouby,aby se odpařila nadbytečná voda z povidel.
Největší strach jsem měla z mixování,že to bude stříkat,ale nic ,ponořila jsem mixer a za pár vteřin bylo hotovo.
Pekla jsem ve dvou smaltovaných pekáčích na husu v každém dvě kila švestek.
Trouba čistá,pekáče jenom odmočit a opláchnout žádné drhnutí!
Za hodinu a pul i s čištěním švestek.
Ja to tak taky jednou udelala - vsechno vylit z5 do hrnce a doodparit. Vyplati se to.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Povidla
Je sice fakt, že já třeba do povidel, marmelád ani džemů nepřidávám cukr jen diaželírák, ale to jen kvůli diabetu. jinak se cukr samoozřejmě dává. Postup je stejný, jen název se mění podle konzistence, vzhledu