Cuketová polévka zase malinko jiná
Letní zeleninové polévky nás nejen zasytí, ale i osvěží. Cuketovou krémovou polévku zjemňuje přidaná smetana a zajímavě dochutí citronová šťáva s lístky koriandru. Na talíři polévku dozdobíme slaninovými škvarečky a bylinkovými lístky.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 620 kJ / 1 821 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,30 g |
Tuky | 164,03 g |
Vláknina | 22,79 g |
Cholesterol | 220 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,15 g |
Sacharidy | 62,81 g |
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno.
V pánvi rozpálíme olej a plátky cukety postupně z obou stran osmažíme, zhruba 3 až 5 minut. Krok 2: Vyjmeme cuketu a pár koleček odložíme na závěr. Ve výpeku po cuketách osmažíme cibuli, jen chvilku dosklovata. Krok 3: Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, propláchneme vodou a vložíme do hrnce, ve kterém pak budeme polévku vařit. K bramborám přidáme orestovanou cibuli, zalijeme vše zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a přidáme orestovanou cuketu. Vaříme doměkka, cca 15 minut. Krok 4: Poté měkkou zeleninu ve vývaru rozmixujeme tyčovým nebo jiným mixérem dohladka. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koriandr a podle chuti doladíme citronovou šťávou (stačí z půlky citronu). Necháme ještě krátce projít varem. Krok 5: Na pánvi, ve které jsme restovali cibuli, osmažíme nyní na kostičky pokrájenou slaninu, hezky dokřupava. Na talířích zdobíme odloženou cuketou, slaninovými škvarečky a oblíbenými bylinkami. Kdo chce, může dochutit strouhanou citronovou kůrou.
Zveřejněno 24. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketová polévka zase malinko jiná
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vROM
Moje poznámka
Cuketová polévka zase malinko jiná
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vROM
Nejnovější recepty
Palačinky se špenátem
Přidáno před 56 minutami
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pirohy z plundrového těsta plněné uzeným masem
Přidáno před 16 hodinami
Hamburgery s „fejkovým” trhaným masem
Přidáno před 18 hodinami
Čokoládový fondant
Přidáno před 21 hodinami
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Přidáno 29. 4. 2025 05:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí
pisek před 1 hodinou
Zdravý rebarborový koláč s tvarohem
libca116 před 2 hodinami
Kuře pečené na mřížce
MisickaE před 2 hodinami
Vietnamská pánev s vepřovým masem
Sahula před 11 hodinami
Banánová bábovka
Ketynna před 11 hodinami
Chřest (nejen) s vejcem
Oskeruska před 13 hodinami
Šunkofleky
Sabiii před 16 hodinami
Vtipná majonéza-tatarka "fofrem"
Sabiii před 16 hodinami
Můj segedínský guláš
radekfiala před 17 hodinami
Červená řepa nakládaná a extra voňavá
Ernest_Bago před 17 hodinami
Tématické fráze:
cuketová polévka,
výborná cuketová polévka,
cuketový salát podle květy fialové,
polévka z cukety,
cuketová pol,
cuketová polévka recept,
cuketová pol.,
buchta sex na talíři,
cuketa polévka,
co s přerostlou cuketou,
polévka cuketová,
výborná polévka z cukety,
cuketa v polévce,
zavařená cuketa na polévku,
bílá polévka s cukety,
nejlepsi cuketova polevka,
polévka z zavařené cukety,
cuketová pol se slaninou,
recepty polévka z cukety,
výborné recepty z cukety polévka
Suroviny:
cuketa,
cibule,
brambory,
olej,
vývar zeleninový,
citron,
česnek,
smetana ke šlehání,
slanina,
koriandr sušený,
sůl,
pepř mletý,
bylinky
Komentáře (43)
Ovšem dnes mi máma přinesla ze záhonu přerostlou mrchu, dlouhou přes 30 cm a 10-15 cm v průměru. Semena to mělo hnusně velká, až do zelena zbarvená (polévku z vydlabaných středů jsem dělala i dnes, tentokráte s kurkumou a byla opět výborná, ale musela jsem ji přecedit). Kůru jsem neloupala, ale rovnou odkrajovala sekáčkem na maso. V hlavním jídle (viz Africký hrnec...nic moČ). Už mě to docela štve, včetně patizonů, kterých je také plný záhon... Těším se na dýně a polévku z nich, ale jinak mě tyto plody nebaví.
no, právě tím restováním, koriandrem a citronovou šťávou získá polévka jiný rozměr, jinou chuť
ale ty jsi vlastně vařila ze středu cuket, takže to restovat dost dobře nešlo
a píšeš, že je cuketa podivná
čoko, dávej majzla při tom dochucování citronovou šťávou.. aspoň mě z půlky citronu stačilo.. a v origošu fakt psali šťávu ze DVOU!! citronů.. to teda nevím
Colombo65:
všem moc a ještě jednou děkuji, je to od vás milé
Pokud se budu vdávat, tak tě chci za fotografa, když umíš nafotit vábně a sexy cuketu, tak to dáš i se mnou
magdalenka: to nejsem.. já to tak vidím.. to není skromnost
ale všem moc děkuju, vážím si toho
Bodíkuji,neb krémovky mám ráda a ta slaninka se šlehajdou...taková lehká letní