Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařené václavky

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Nebojte se pařezovitých hub a vyzkoušejte václavky. Tyhle nejedlé houby se po tepelné úpravě stávají jedlými a jsou opravdovou pochoutkou. Na sušení se příliš nehodí, ale do guláše zcela jistě ano. Nejvhodnější je ovšem zavařování ve sladkokyselém nálevu.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 462 kJ /
588 kcal
Bílkoviny35,84 g
Tuky3,90 g
Vláknina60,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 192 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy75,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné hlavičky václavek 3 minuty povaříme v osolené vodě. Krok 2: Zeleninu očistíme. Cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka, papriky na kousky. Krok 3: Houby scedíme a spolu s cibulí, mrkví, paprikou a bobkovými listy naskládáme do čistých zavařovacích sklenic. Krok 4: Deko připravíme podle návodu a nalijeme do připravených sklenic. Krok 5: Hrdla sklenic otřeme a zavíčkujeme čistými víčky. Sterilizujeme 20 minut od bodu varu.

Zveřejněno 23. 7. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařené václavky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KzxR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařené václavky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KzxR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Ja dávam len cibuľu, roztok ako na uhorky...václavky v octe sú jednoducho skvelé. :yes:
Prvýkrát som skúsila tento rok robiť s nimi aj čalamádu. Sezóna václaviek je v plnom prúde, takže zbieram, zbieram...

PEPA:naopak, cibule tam patří, ale víš co? Ať si to každý zaváří dle své chuti a zvyku ne? Hurááá, mám malinkatý mlaďounký václavečky, aspoň že tak, mŇÁÁÁM už se těšííím :-p:-p:yes::yes:
Vašku, u nás se nikdo ještě václavkama neotrávil a to maj naši přes 90 roků :-D:-D::yes::yes:-D, já vím, žes to myslel s nadsázkou ;-)

Cibuli nedávat!Dělá to pak ten hnusný šlem na houbičkách.

Vaclav Fronek: Vašku, keď zaváram, tak len klobúčiky. Ale na polievku používam celé huby, aj s nožičkami. Niet lepšej huby na polievku ako václavky :yes:

Terezko náramně čiré. U nás rostou ne jen na podzim, ale už i nyní.Taky jen hlavičky. Nohy prý se nemají. Trochu je václavka jedovatá, ale ztrácí tu nepříjemnost vařením a trochou času do pojídání. Aspoň 14 dnů. Pak je to OK. I když by se člověk neotrávil, akorát ho to prožene. HI HI. ty máš + bodík 7

tejaja:Záááávidím ,až zelenám! :-((;-(:-(

Ahoj, včera jsem zrovna zavářela pravé hřiby ,ale v soli:-)

nofrona: nerostou ;-):-D:-D:-D Až na jeseň. Ale robila som poriadok s fotkami a receptami a zistila som, že som ten recept na jeseň nevložila. Tak aby som nezabudla, dala som ho hneď. Inak nám rastú václavky priamo na záhrade, keď ideme na záhradu, musíme pomaly za bránkou, lebo by sme ich mohli pošľapať. Tesne za záhradou máme potok a hneď les. Celú spodnú časť záhrady ä zatrávnenú ) nám tienia buky ( les ). ;-) Takže je tam aj v lete vlhko a rastú a rastú...:-D

Mňám václavky mám ráda, hlavně ty malé;-):-p:-p
A u vás už rostou? Vy se máte, posílám bodík:yes::yes:

Já je mám ještě z loňska;-). Jsou skvělé:-p Stejně, jako Andrea do nich nedávám zeleninu;-)

tejaja:Teri, já to asi špatně písla, myslela jsem tím, že dávám jen tu cibuli a koření ještě extra navíc ;-);-), ale jinak tu zeleninu, co dáváš k václavkám dávám ke směsím hub, k těmhle ne, je to o zvyku;-);-)

spagetka: Laďka, cibuľa a bobkový list tam je, a nové a čierne korenie obsahuje nakladač :-D;-)

Já václavky na kyselo s dianakladačem taky miluju, jen dávám cibuli, celý pepř, nové koření a bobkový list, přidávám i kapku slunečnicového oleje :-p:-p:-p

Václavky teda u nás rostou až na Václava, dokonce mi obrůstá i smrkový pařez na zahradě;-),ale taky je mám ráda zavařené:-p:yes:, jen do nich nedávám zeleninu.

Tématické fráze:
václavky, vaclavky na kyselo, jak zavarit vaclavky, zavařené houby na kyselo, houby václavky recepty, václavka, václavky recepty, zaváření václavek, houby na kyselo zavařené, nalev na václavky, recept na václavky, václavky houby, hřib vaclavka, zavarene hriby, hriby vaclavky, václavka smrková recepty, jak zavařit hřiby, houba václavka, zavařování vaclavek, jak zavarit houby

Suroviny:
houby václavky, paprika čerstvá červená, mrkev, cibule, sůl, bobkový list, deko

Přidat fotografie receptu