Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Bramborový" salát bez brambor - z cukety

Hodnocení receptu je 5,0 (46×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min + odležení

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, + odležení)

Skvělá variace na bramborový salát v odlehčené verzi s cuketou. Pokud rádi zkoušíte nové věci a máte přebytek cuket, recept stojí za vyzkoušení. Nechte ho odležet, chutě se krásně propojí a nepoznáte rozdíl od originálu.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 800 kJ /
430 kcal
Bílkoviny23,87 g
Tuky16,61 g
Vláknina21,63 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 377 mg
Sůl0,79 g
Sacharidy38,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce vaříme ve vroucí vodě zhruba 9 minut. Poté je prudce zchladíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Krok 2: Okurky, jablko, cibuli a šunku nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy k vejcím. Krok 3: Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Krok 4: Cukety, mrkev a celer dáme vařit nad páru. Cuketu necháme vcelku, jinak nasákne moc vody a salát by byl příliš řídký. Krok 5: Uvařenou zeleninu na skus necháme zcela vychladnout a poté ji nakrájíme na kostičky. Přidáme do mísy k ostatním surovinám. Krok 6: Osolíme, opepříme a vmícháme majonézu. Důkladně promícháme. Krok 7: Promíchané necháme uležet v lednici.

TIP: Cukety v kuchyni

Zveřejněno 14. 12. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Tento vynikající salát připravovala v pořadu VIP prostřeno Lenka Holas Kořínková. Doporučuji k vyzkoušení, je to odlehčená verze klasiky.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLz2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLz2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (89)

Cuketa u nás byla na černé listině. Když jsem podle tvého receptu uvařila cuketové zelí, všem spadla brada a přiznali, že jim cuketové zelí chutná víc než hlávkové. Teď se v lednici chladí salát, tak jsem zvědavá, jak jej rodinka přijme. Za mě opět výborný recept<3<3<3

Nedával jsem celer, šunku ani salám a dal jsem místo 3 pouze 1 větší cuketu a vejce ne 2 ale 3. A výsledek jsou 4 porce.
Z cukety mám trochu obavy, ale toto bylo dobré :yes:. Ty kyselé okurky tomu pomohly. Mrkev chtěla vařit déle než cuketa aby bylo rovnoměrně měkké. Vařeno asi 10-15 minut v tlakovém hrnci na páře.

Recept mě zaujal :yes:určitě vyzkouším. Jen tedy, já mám ráda cuketu mladou a malou a hlavně čerstvou syrovou, takže hned jak začne na zahrádce růst, tak si určitě salát udělám a ani celer asi vařit nebudu, i ten mám ráda syrový. ;-) vlastně nikomu v rodině syrový celer nevadí, naopak :-8

Moc dobrý salát Andreo <3:yes: Je to příjemná varianta místo klasického bramborového a určitě jsem nedělala naposledy :-8

zizala: Jojo, Jarko, ten je výborný. Díky za realizaci a fotku :-K

Majolenka 2. 8. 2014 17:10
tak už vím, proč salát plave, cukety jsem dala do páry loupané, ale i tak je mňamkový. Příště buď udělám znovu v parním hrnci neloupanou nebo jak už tu někdo psal ogrilovanou. Určitě by byl salát dobrý i s lilkem :-)

ja bych si s chuti dala, ale predlozit tohle muzi jako br. salat tak me asi ukamenuje.............:-/

Pejli:Pavli, díky a pokud mami ochutnávala, tím líp :-D:yes:

Pejli: Paráda!! Super..:-p

Přidávám foto, opravdu super salát. Já si ho malinko upravila podle sebe. Tu cuketu jsem orestovala na pánvi a pecka!! díky, díky :yes: bodka je na místě :-)

rebeka:Já vím, že je :-)) Díky Nadi za fotku i vyzkoušení:-K

1974andrea: je super!!! moc děkuji za recept;-):yes:

Trošku paradox bramborový salát bez brambor...

Katerina Valigurova:Kačko, moc díky za pochvalu mých stránek, jsem ráda, že se líbí:-K. A tento salát dělám velmi často s různými obměnami, je výborný, určitě zkus;-)

tak to musím zaručeně vyzkoušet,proto ukládám :yes: a Andrejko,máš úžasné foto-recepty na tom druhém webu :-O

ANTONIA:Děkuji za zprávu, jsem ráda, že jste recept vyzkoušela:-K. Někdy zkusím taky tu cuketu jen takhle na kostičky oblanšírovat, uvidím, jestli to bude nějaká změna oproti tomu vaření v páře, díky;-)

Ďakujem za skvelý recept. Ja som cuketu nakrájala na kocky a hodila som ju iba krátko do vody oez soli. Potom cuketa nezmekne. miesto uvareného zeleru som použila čerstvý stopkový...Nedávam salámu a zalievam s jogurtovou tatarkou...veĺmi dobré..v zime v lete. Dobrú chuť.

magdalenka: Spravne jsi pochopila, Tvoji sruchu, je tam perfektni. A ten salatek si udelej, je opravdu moc dobry. Kdyz si uvedomim, kolikrat jsem ho jiz delala, nedopocitam se. Davam do nej rapik. celer, ten normalni tady ted nevedou, zeleny hrasek, klidne i bez sunky. Cukety rostou jako dive, uz nevim, co vymyslet.

Jitkas: Moju šruchu?:-)):-)):-))

Jitkas:Jen mi to hezky napiš:-D, mám z takových zpráv vždycky radost, když se recept zabydlí ve vašich domovech. Díky:-K

andrea: Opet v lednici, tentokrat jsem pridala i magdalencinu sruchu. Musim konstatovat, ze je tam OK. Majonezu jsem dala napul s jogurtem a trochu citr. stavy. Vlastne ho delam stale, ani ti jiz nepisi, abych nenudila, ale chutna porad a furt!

iva:Neloupat, nasála by moc vody;-)

A cuketu neloupat?

uděluji kladný bod už teď a budu čekat na cukety. Vždy jich máme hodně a dělám z nich vše. Tak díky za další recept!Miluji saláty na všechny způsoby a jídla z cukety§;-)

1974andrea: Tentokrat z grilovanych cuket, opet pochoutka. Byly mladoucke a zustaly krasne krupave. A salatek dostal "grilovany" smrnc.

Je super, jen jsem trochu obměnila... Vynechala jsem mrkev, celer a cibuli a dala pórek, trochu plátkového eidamu, trochu krájené krůtí šunky, jednoho šmakouna, vajíčka 3 a jablka 2, Majolka® napůl s bílým jogurtem a bašta na druhou :-) :yes:

Jitkas:Jitko, tak to jsem moc ráda:-K, že se zabydlí u vás v domácnosti. U nás taky zůstává;-) Už aby byly na záhoně cukety:-8 Díky za vyzkoušení a zprávu:yes:

Andrea, salatek chutnal vsem a ac jako vzdy jsem udelala maxi davku, zmizel vsechen. Takze budu opakovat do nekonecna a tobe velky dik.

Alena:Já bych odhadovala tak 5-7 minut, zkoušela jsem ji vidličkou.

1974andrea:Vím, že Lenka Kořínková tehdy zmiňovala, že cuketa nesmí být moc měkká ani tvrdá. Jak dlouho tedy na té páře nechat, je-li vcelku????:-?

Jitkas:Jitko, věřím, že si pochutnáte, salát je opravdu moc dobrý;-)

Andrea: Tento salatek budu delat v nedeli jako predkrm, pouziji rapik. celer a pridam trochu hrasku, aby byl vice do zelena. Predem vim, ze bude vsem hodne chutnat.

Tak tento salátek jsem též zahlédla při vaření paní Kořínkové, akorát jsem ho nerealizovala, jelikož v tomhle kraji sehnat cuketu je umění, natož aby byla k jídlu. Jakmile zase začnou být k mání slušné cuketky určitě vyzkouším s menšími úpravami, ale bodík dám už teď ;-) :yes:

Tento recept měl u nás dnes premiéru, ale protože jsem měla jen 1 malou cuketu, dala jsem do PH vařit ještě 6 ks brambor, na ně mrkve a navrch cuketu. Tu jsem vyndala tak, aby příliš nezměkla, ale i když byla vcelku, šťáva v ní přesto byla. I uřízla jsem vršek a trošku jsem ji "vyždímala". Cuketa je v salátu moc dobrá, hezky křupala a ještě dělám tu věc, že červenou cibuli restuji na kousku uzeného špeku. Ta tomu salátu dá "šmrnc" ;-):-p a já přidávám 26. bod :-K:yes:

no tedy, tak z cukety jsem ho ještě nedělala:yes::-D já zase dělám z vařeného květáku:-p

Míla Pivoňka:Určitě se tam hrášek může dát, jde jen o to, co kdo v klasickém salátu rád;-)

Míla Pivoňka: Já jsem si dala trochu Kunovjanky, nebo Moravanky?:-O..:-D A tam hrášek je;-)

Míla Pivoňka 27. 12. 2012 14:34
Je to skutečně vynikající salát! Jenom podle Lenky je doporučen též steriovaný hrášek.

Jana Remkova:Jani, díky moc za vyzkoušení a i já jsem byla salátem nadšená, určitě ho budu dělat často;-) Fotky super, díky:-K

Takže přidávám foto, bylo to skvělé, ještě mám i na zítra a možná i na pozítří? Záleží na Pavle, kolik mi toho sní.:-D Díky ještě jednou za super alternativu bramborového salátu, Andreo a krásné svátky!!:-)

Vypadá to super,někdy určitě vyzkouším:-p:-p

1974andrea: Díky;-)

Jana Remkova:Já je tam nechala, mně v tom nevadí, ale někdo tu dužinu nemá rád;-)

1974andrea: Fajn, nějak to určitě zvládnu a ty semínka jsi pak odstraňovala?? Sakra, došla mi černá v tiskárně, všechno teď musím psát ručně:-((

Jana Remkova:Jani, jo v celku, neloupanou. Jak dlouho, já nevím, podle velikosti, musíš do ní píchnout vidličkou. To poznáš;-)

Andrei, chystám se na ten salát, jen se teda zeptám. Tu cuketu neloupat? Vcelku na páru?? A jak dlouho asi vařit v páře??

olahok:Není zač, můj nápad to nebyl, ale ráda jsem to vyzkoušela;-)

Abych se přiznala, tak popravdě - my jsme ho proleželý neochutnali, protože nám tak chutnal, že si každý chodil pořád přidávat, až jsme si řekli, že ho sníme jako barbaři u televize, a musím říct, že jsme si neskutečně pochutnali. Tak díky Vám budeme mít na Vánoce 2 druhy salátu. Nikdy mě nenapadlo, že může být cuketa v tom salátu tak vynikající. Kdo si chce pochutnat, ať vyzkouší, je to fakt lahoda. Jo, a tu cuketu opravdu před tepelnou úpravou nekrájet, jednu jsem naporcovala, protože byla moc velká, ale pak jsem ji tam nedala, moc nasákla a zkazila by to. Tak ještě jednou díky.:-K

olahok:No že je to dobrota;-):-p Mně i manželovi tak yvelmi chutnal, hlavně proleželý druhý den:yes: I já děkuji Vám za vyzkoušení:-K

Vyzkoušeno pouze jako "testovací alternativa" ke klasice, ale veelký ohlas. Díky, že jste to tak střelhbitě odzkoušela, je to vážně vynikající, skvostný salátek. Díky moc za tento a všechny ostatní skvělé rcp.:-K:yes::yes::yes:

Taky jsem zrovna na ten díl koukala a říkala si, že to budu muset vyzkoušet, takže děkuji za vyzkoušení a napsání receptu sem, už ho mám v oblíbených a na Vánoce bude variace bramborových i "bramborových" salátů ;-);-) ježiš jak já se těším na kapra s tímhle salátkem :-p:-p:yes:

Nic proti pani Andreje. Ale musim souhlasit s myskou. Uvozovky neuvozovky. Je to hezky zdravy salat. To je snad vsechno. :-8

spagetka:Spagi, je to tak. A hlavně jsem převzala i název od autorky receptu Lenky Holas Kořínkové. Myslím, že uvozovky jsou dostačují upozornění, že salát není z brambor;-)

varilamyskakasicku:Ivo, tady se ale musím zastat Andrejky - víš úvozovky v češtině kromě označení přímé řeči vždy znamenají změnu smyslu. V tomto případě změnu slova Bramborový. Je to jednodušší název, netvrdím, že by tvůj název nebyl špatný, ale Andrejka ho má taky dobře.;-);-);-) Proto je čeština tak nádherná a různorodá a jediné znaménko změní smysl.:yes::yes::yes:

1974andrea je to prima Andrejko, ta okurka, odstaníš jadérka, vysušíš, dáváš, je bezva, no já mám na ten název jiný názor, je to lehký salát - lehká verze salátku bez brambor:-K:-))

varilamyskakasicku:Ten název mi přijde příhodný, jedná se opravdu chuťově i ingrediencemi o bramborový salát, ale z cukety. Myslím, že ty uvozovky na to upozorňují dostatečně. Co se týče té salátové okurky, tak to bude mít zcela jinou chuť, okurka sama o sobě má svoji specifickou, narozdíl od cukety;-)

Andrejko, tuto verzi jsem viděla ve VIP, jak píšeš, ale toto dělám v létě se salátovou okurkou, už mi to někde i vytiskli, je to prima s jogurtem a když je horko, moc dobré, cuketu mi nikdo doma nejí, ale okurka je báječná v tom, jen bych tam ale nepsala název: "bramborový salát bez brambor":-)):-D - spíše odlehčená a zdravá verze salátu :-K;-):-p

tak na Štedrý den bych s tím doma neuspěla, jsou to děsní konzervativci:-S:-D, ale určitě to bude velmi dobré.. v podstatě brambory vyměním za cuketu.. vlastně naopak:-8:-D.. ať tak či onak, máš to moc hezky nafocené a právem ti letí další bodík;-):-):yes:

Taky jsem se dívala a určitě ho udělám. Máš ho moc krásně naservírovaný:yes::yes: +20

Všem mockrát děkuji za shlédnutí receptu a doufám, že někomu přijde vhod. Je opravdu výborný;-)

:-p:yes::-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
bramborový salát bez brambor, bramborový salát z cukety, bramborový salát z cukety recept, cuketovy salat lenky kořínkové, cuketový bramborovy salát, bramborový salát podle lenky kořínkové, salát z cukety lenky kořínkové, bramborový salát lenky kořínkové, bramborový salát bez brambor lenky kořínkové, bramborový salát s cuketou, salát podle lenky kořínkové, salat z cukety, lenka kořínková recepty, bramborový salat lenka kořínková, bramborovy salat s cukety, lenka kořínková bramborový salát, bramborovy salat bez brambor korinkova, bramborový salát bez brambor podle lenky kořínkové, lenka holas kořínková recepty, cuketový salát podle lenky kořínkové

Suroviny:
cuketa, cibule, jablko, mrkev, celer, vejce, okurky sterilované, šunka, majonéza, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu