Karamel
Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.
Suroviny pro 1 dávka
1 sklenice o objemu 350 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 352 kJ / 2 713 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,68 g |
Tuky | 162,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 519 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 307,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Občas zamícháme, ať se nepřipálí a po chvílích stáhneme z plotny a mícháme mimo.
Krok 2: Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a pořád mícháme, až se máslo rozpustí. Přilijeme smetanu, začne bublat (cukr se srazí a ztvrdne, pozor na opaření) a za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka.
Krok 3: Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice se šroubovacím uzávěrem a necháme vychladnout.
Krok 4: Karamel má po ztuhnutí konzistenci husté omáčky. Sklenici s vychladlým karamelem uzavřeme víčkem a dáme do lednice. Podle potřeby odebíráme.
Zveřejněno 29. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamel
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
Moje poznámka
Karamel
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
Nejnovější recepty
Biskupský beránek
Přidáno před 4 hodinami
Barevná vajíčka
Přidáno před 6 hodinami
Pikantní segedínský guláš
Přidáno před 6 hodinami
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno před 7 hodinami
Kedlubnovo-celerová omáčka
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí kapsa se špenátem
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Omáčka s hovězím masem
jayjayka před 9 minutami
Velikonoční beránek
Mis-ja304 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
danielle72 před 1 hodinou
Kokosový beránek
Mikinka30 před 2 hodinami
Mazanec od Helenky Růžičkové
Danny668 před 2 hodinami
Dvojbarevné muffiny
Lisa444 před 3 hodinami
Měkké a voňavé vánoční perníčky
Dycky před 4 hodinami
Nádivka velikonoční
Eva1mamina před 4 hodinami
Kynutý meruňkový táč
gabriela.rackova80 před 4 hodinami
Rychlý kefírový beránek
Suzy8 před 5 hodinami
Tématické fráze:
karamel,
karamel recept,
recept na karamel,
jak udělat karamel,
jak se dela karamel,
karamel postup,
recept karamel,
jak zkaramelizovat cukr,
příprava karamelu,
karamel z cukru,
výroba karamelu,
jak uvařit karamel,
zkaramelizovaný cukr,
jak vyrobit karamel,
recepty karamel,
jak uvařit karamel z cukru,
recepty na karamel,
karamel se smetanou,
jak na karamel,
domaci karamel
Suroviny:
cukr krystal,
smetana ke šlehání,
máslo
Komentáře (70)