Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 160 kJ / 4 818 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 287,65 g |
Tuky | 308,14 g |
Vláknina | 28,38 g |
Cholesterol | 1,56 g |
Sodík | 2,82 g |
Sůl | 7,05 g |
Sacharidy | 209,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Postup na maso: Maso vydatně osolíme, opepříme ze všech stran a prošpikujeme ho kousky špeku nakrájeného na špalíčky 1 x 7 cm.
Krok 2: Polovinu očištěné zeleniny nakrájíme na tenké nudličky (jako sirky), polovinu nakrájíme na kostky 1 x 1 cm.V rendlíku nejprve restujeme na polovině másla na středním ohni nudličky zeleniny. Stačí 2 minuty, měly by zůstat křupavé. Citrónovou kůru přidáme k restované zelenině. Zamícháme, sundáme z plotny a přendáme do misky. Poté na druhé polovině másla maso restujeme na prudším ohni ze všech stran spolu s druhou polovinou zeleniny nakrájenou na kostky.
Krok 3: Jakmile bude maso zatažené a zlatavé, zalijeme ho vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, oheň stáhneme na minimum a dusíme doměkka asi 2 hodiny. Starší maso se může dusit i déle.
Krok 4: Až bude maso měkké, můžeme ho vyjmout a vyvařenou šťávu přecedit přes sítko a propasírovat ( kdo chce, nemusí omáčku cedit, zelenina se částečně rozvaří a klidně v omáčce může zůstat), přidáme podle potřeby jíšku, promícháme a provaříme ještě 15 minut již bez pokličky. Poté přidáme zakysanou smetanu, restované nudličky zeleniny s citronovou kůrou, zamícháme, prohřejeme 1 minutu. Podle chuti dosolíme.Maso nakrájíme na plátky, na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s krupicovým nokem.
Krok 5: Postup na noky: Dáme vařit mléko. Do vařícího mléka přidáme máslo a vsypeme prosátou mouku a krupici. Přidáme špetku muškátového oříšku. Za stálého míchání na středním ohni připravíme tuhou hmotu, která se nelepí. Těsto necháme 10 minut za občasného míchání vychladnout.
Krok 6: Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Krok 7: Do prochladlého těsta vmícháme žloutky, sůl a tuhý sníh z bílků. Těsto necháme hodinu pořádně prochladnout v lednici. Dvěma lžícemi proti sobě vykrajujeme noky. Vaříme je v mírně osolené vodě 6 minut na středním ohni. Uvařené noky ihned zchladíme v ledové vodě. Podle potřeby noky přihřejeme na pařáčku s vodou, nebo je rychle na 20 vteřin prohřejeme těsně před podáváním ve vařící vodě.
Zveřejněno 10. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Gg0
Moje poznámka
Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Gg0
Nejnovější recepty
Velikonoční lívance
Přidáno před 7 minutami
Kinder mléčný řez
Přidáno před 35 minutami
Knedlíky ze žluté cukety s cuketovým zelí
Přidáno před 15 hodinami
Fazole na mexický způsob
Přidáno před 16 hodinami
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno 15. 4. 2025 18:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládová zmrzlina
Krys0760 před 14 minutami
Budapešťská pomazánka II.
PetrZappa před 6 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
eviii před 11 hodinami
Martinské rohlíčky
Fitulka před 11 hodinami
Moravský vrabec
Fitulka před 12 hodinami
Máslové opečené gnocchi se šunkou, pórkem a sýrem
Katka K. před 13 hodinami
Minutkové žampiony
Janet.P před 13 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
charlie.pv před 15 hodinami
Sedmikráskový sirup
Marylka před 16 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
kiwi40 před 17 hodinami
Tématické fráze:
omáčka esterházy,
hovězí nudličky esterházy,
maso esterházy,
uherská hovězí pečeně,
uherská pečeně,
hovězí pečeně na zelenině,
hovězí plátek esterházy,
hovězí maso s noky,
maďarská hovězí pečeně,
hovězí maso esterházy,
esterházy,
esterházy omáčka,
pečeně hovězí na zelenině,
vepřová pečeně esterházy,
hovězí pečeně,
omáčka esterhasy,
krupicove noky našich babiček,
platek esterhazy,
kostka esterházy,
esterházy recept
Suroviny:
plec hovězí,
špek,
máslo,
mrkev,
celer,
petržel,
citron,
vývar hovězí,
smetana zakysaná,
jíška,
sůl,
pepř,
mléko,
máslo,
mouka polohrubá,
krupice,
žloutek,
bílek,
ořech muškátový,
sůl
Komentáře (16)