Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 160 kJ / 4 818 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 287,65 g |
Tuky | 308,14 g |
Vláknina | 28,38 g |
Cholesterol | 1,56 g |
Sodík | 2,82 g |
Sůl | 7,05 g |
Sacharidy | 209,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Postup na maso: Maso vydatně osolíme, opepříme ze všech stran a prošpikujeme ho kousky špeku nakrájeného na špalíčky 1 x 7 cm.
Krok 2: Polovinu očištěné zeleniny nakrájíme na tenké nudličky (jako sirky), polovinu nakrájíme na kostky 1 x 1 cm.V rendlíku nejprve restujeme na polovině másla na středním ohni nudličky zeleniny. Stačí 2 minuty, měly by zůstat křupavé. Citrónovou kůru přidáme k restované zelenině. Zamícháme, sundáme z plotny a přendáme do misky. Poté na druhé polovině másla maso restujeme na prudším ohni ze všech stran spolu s druhou polovinou zeleniny nakrájenou na kostky.
Krok 3: Jakmile bude maso zatažené a zlatavé, zalijeme ho vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, oheň stáhneme na minimum a dusíme doměkka asi 2 hodiny. Starší maso se může dusit i déle.
Krok 4: Až bude maso měkké, můžeme ho vyjmout a vyvařenou šťávu přecedit přes sítko a propasírovat ( kdo chce, nemusí omáčku cedit, zelenina se částečně rozvaří a klidně v omáčce může zůstat), přidáme podle potřeby jíšku, promícháme a provaříme ještě 15 minut již bez pokličky. Poté přidáme zakysanou smetanu, restované nudličky zeleniny s citronovou kůrou, zamícháme, prohřejeme 1 minutu. Podle chuti dosolíme.Maso nakrájíme na plátky, na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s krupicovým nokem.
Krok 5: Postup na noky: Dáme vařit mléko. Do vařícího mléka přidáme máslo a vsypeme prosátou mouku a krupici. Přidáme špetku muškátového oříšku. Za stálého míchání na středním ohni připravíme tuhou hmotu, která se nelepí. Těsto necháme 10 minut za občasného míchání vychladnout.
Krok 6: Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Krok 7: Do prochladlého těsta vmícháme žloutky, sůl a tuhý sníh z bílků. Těsto necháme hodinu pořádně prochladnout v lednici. Dvěma lžícemi proti sobě vykrajujeme noky. Vaříme je v mírně osolené vodě 6 minut na středním ohni. Uvařené noky ihned zchladíme v ledové vodě. Podle potřeby noky přihřejeme na pařáčku s vodou, nebo je rychle na 20 vteřin prohřejeme těsně před podáváním ve vařící vodě.
Zveřejněno 10. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Gg0
Moje poznámka
Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Gg0
Nejnovější recepty
Velikonoční zajíček s vaječňákem
Přidáno před 1 hodinou
Tvarohovo-makové švestkové knedlíky
Přidáno před 2 hodinami
Zapečený camembert s hruškou a šunkou
Přidáno před 3 hodinami
Malinová bublanina
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené brambory se šunkovými rolkami a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Květák s koprovým přelivem
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mazanec bez vajec
EvaMl před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
cernar před 2 hodinami
Sekaná v anglické slanině
Tystynka před 2 hodinami
Rýžové placičky "co lednice dala"
Wanilor před 2 hodinami
Zapečené brambory se šunkovými rolkami
Handour před 4 hodinami
Nejlepší špenát
joanam před 7 hodinami
Kuře na medu
Lubos74 před 11 hodinami
Domácí nudle
Lubos74 před 11 hodinami
Dva beránci...
Santa Suzana21 před 12 hodinami
Tématické fráze:
omáčka esterházy,
hovězí nudličky esterházy,
maso esterházy,
uherská hovězí pečeně,
uherská pečeně,
hovězí pečeně na zelenině,
hovězí plátek esterházy,
hovězí maso s noky,
maďarská hovězí pečeně,
hovězí maso esterházy,
esterházy,
esterházy omáčka,
pečeně hovězí na zelenině,
vepřová pečeně esterházy,
hovězí pečeně,
omáčka esterhasy,
krupicove noky našich babiček,
platek esterhazy,
kostka esterházy,
esterházy recept
Suroviny:
plec hovězí,
špek,
máslo,
mrkev,
celer,
petržel,
citron,
vývar hovězí,
smetana zakysaná,
jíška,
sůl,
pepř,
mléko,
máslo,
mouka polohrubá,
krupice,
žloutek,
bílek,
ořech muškátový,
sůl
Komentáře (16)