Stifado - řecká alchymie (podle mě)
Tradiční řeckou kuchyní inspirovaný recept na pomalu vařené hovězí maso v rajčatech se spoustou aromatického koření a česneku. Maso pomalením zjemní a v omáčce dokonale vyniknou chutě koření snoubené s červeným vínem. Už jen ten mořský vánek.
Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 119 kJ / 4 092 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 352,65 g |
Tuky | 148,36 g |
Vláknina | 118,24 g |
Cholesterol | 750 mg |
Sodík | 1,27 g |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 239,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí maso nakrájíme na kostky, větší než na guláš, asi 5x5 cm.
Krok 2: Cibuli oloupeme, malé cibulky necháme v celku, větší překrojíme na půl nebo čtvrtiny (rozhodně nekrájet nadrobno). Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata můžeme spařit, oloupat a nakrájet na čtvrtiny nebo jen rozkrájet na čtvrtiny a nechat i se slupkou.
Krok 3: Koření se doporučuje zavázat do kousku čisté gázy a dát vyvařit do masa ("buket garni"). Nebo je možné dát koření do nerezového "vajíčka" na čaj a zavěsit do hrnce.
Krok 4: Na hluboké pánvi (nejlépe WOKu) rozpálíme olivový olej, opečeme na něm zprudka kostky masa, aby se zatáhlo. Poté maso vybereme děrovanou naběračkou do pomalého hrnce.
Krok 5: Do rozpáleného oleje po mase nasypeme cibuli a opékáme do skleněna, pak přidáme pokrájený česnek. Na ten pozor! Nesmí se přepálit, aby nezhořkl. Přesuneme to všechno na maso do pomalého hrnce.
Krok 6: A teď na to všechno nasypeme nakrájená rajčata, případně k tomu můžeme přidat i konzervu rajských ve vlastní šťávě, ale pozor, aby rajčata chutí nepřevládala a nebyla z toho česká rajská.
Krok 7: Kdo chce, může podle chuti pak přidat kečup, ale nepřesladit! A zalejeme to vše sklenkou suchého červeného vína.
Krok 8: Vhodíme koření a dáme "pomalit" na HIGH 5-6 hodin, LOW pak i 10-12 hodin. Poklici na hrnci nejlépe podložit vařečkou, aby se odpařovala voda a sos houstnul. Průběžně promíchat a v případě potřeby dochutit solí a pepřem.
Krok 9: Před ukončením pomalení můžeme podle potřeby a chuti zahustit rozdrceným starším sušeným chlebem nebo instantní jíškou. Zpravidla není zahuštění potřeba, o to se postará cibule a rajčata.
Krok 10: Stifado podáváme ideálně s chlebem, ale mohou být i brambory, které se mohou před koncem vaření vložit do omáčky.
Zveřejněno 3. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Stifado - řecká alchymie (podle mě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5wQZ
Moje poznámka
Stifado - řecká alchymie (podle mě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5wQZ
Nejnovější recepty
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 15 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 17 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 18 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bábovka z Margotky
sarkahumlova před 32 minutami
Nadýchaný závin bez kynutí
sarkahumlova před 34 minutami
Návykové bramborové smaženky
nespokojenost před 47 minutami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 8 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 9 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 9 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 13 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 15 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 15 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 15 hodinami
Tématické fráze:
hovězí stifado,
králík stifado,
stifádo z králika,
styfado,
jehněčí stifado,
stifado-recept,
stiffado,
koření na stifádo,
řecké jídlo stifado,
hovězí stifado recept,
recka kuchyne recepty,
stifado jamie oliver,
stifasdo recept,
řecký guláš stifádo,
guláš stifado,
kralici stifado,
hovězí pupek recepty,
sifádo,
co je stufato,
stifago
Suroviny:
pupek hovězí,
cibule,
rajče,
česnek,
rajče ve vlastní šťávě,
olej olivový extra virgin,
bobkový list,
skořice celá,
koření hřebíček,
pepř černý,
koření nové koření,
rozmarýn,
tymián,
sůl,
pepř mletý,
víno červené suché,
kečup sladký,
cukr,
chléb,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
koření hřebíček,
skořice,
koření oregáno sušené,
víno červené suché,
ocet vinný červený,
Komentáře (29)