Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Možná maďarského spisovatele Móra Jókaie neznáte, ale jeho fazolovou polévku (Jókai bableves) určitě musíte vyzkoušet. Šťavnaté vepřové maso, voňavá zelenina i pikantní klobáska dodávají polévce dokonalou chuť.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 727 kJ / 3 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 187,42 g |
Tuky | 227,87 g |
Vláknina | 95,06 g |
Cholesterol | 1,20 g |
Sodík | 493 mg |
Sůl | 0,71 g |
Sacharidy | 194,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem namočíme fazole.
Krok 2: Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby (hrnce), ve které budeme polévku připravovat.
Krok 3: Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku.
Krok 4: Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.
Krok 5: Těstoviny "csipetke" připravíme z mouky a vejce a na válu zpracujeme pevné a pružné nudlové těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.
Krok 6: Z polévky vylovíme zeleninu (tu do polévky nepoužijeme). Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.
Krok 7: Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka. Vše vrátíme do polévky a necháme probublávat.
Krok 8: Česnek utřeme se solí.
Krok 9: Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.
Krok 10: Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.
Krok 11: Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.
Krok 12: Vaříme doměkka.
Krok 13: Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Zveřejněno 17. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Moje poznámka
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Nejnovější recepty
Velikonoční cupcakes II
Přidáno před 54 minutami
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno před 15 hodinami
Bábovičky z dětské krupičky
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s květákem a šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Placičky ze salátu s vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Jarní bramborový salát s ředkvičkami a koprem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvová polévka lehká
Penkapa před 10 minutami
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Janina007 před 1 hodinou
Kefírová buchta šťouchaná
Napalsko před 1 hodinou
Kuře na paprice
smyslnaorchidej před 1 hodinou
Měkké perníčky hned k jídlu
Romario před 3 hodinami
Jablkovo tvarohový řez
malami před 3 hodinami
Tvarohová pomazánka se šunkou a vejci
adelaku před 13 hodinami
Štavnatá medium well panenka na česneku s bylinkami
ReceptyOdTondy před 13 hodinami
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Zuzkamo před 14 hodinami
Čočková polévka z červené čočky trochu jinak
Bubik001 před 14 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka jókai,
bab leves,
csipetke,
bobleveš,
bablaveš,
madarska polévka jokai,
jokai fazolová polévka,
polevka bablaves,
madarská fazolová polévka s nudlemi,
madarska fazolova polevka,
madarska polevka jokaj,
csipetke recept,
excelentní fazolová polévka,
recept na pomniku,
maďarská fazolová polévka jókaj,
maďarská fazolová polévka jókai,
tradiční maďarská polévka,
maďarská kuchyně jokai bableves,
fazolová polévka dle jokaie,
fazolova tradicni polevka
Suroviny:
fazole červené,
koleno vepřové uzené s kostí,
klobása maďarská pikantní,
mrkev,
celer,
petrželka kořenová,
bobkový list,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
česnek,
paprika sušená sladká,
vývar masový,
pepř,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
smetana zakysaná,
petrželka
Komentáře (16)