Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Možná maďarského spisovatele Móra Jókaie neznáte, ale jeho fazolovou polévku (Jókai bableves) určitě musíte vyzkoušet. Šťavnaté vepřové maso, voňavá zelenina i pikantní klobáska dodávají polévce dokonalou chuť.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 727 kJ / 3 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 187,42 g |
Tuky | 227,87 g |
Vláknina | 95,06 g |
Cholesterol | 1,20 g |
Sodík | 493 mg |
Sůl | 0,71 g |
Sacharidy | 194,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem namočíme fazole.
Krok 2: Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby (hrnce), ve které budeme polévku připravovat.
Krok 3: Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku.
Krok 4: Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.
Krok 5: Těstoviny "csipetke" připravíme z mouky a vejce a na válu zpracujeme pevné a pružné nudlové těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.
Krok 6: Z polévky vylovíme zeleninu (tu do polévky nepoužijeme). Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.
Krok 7: Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka. Vše vrátíme do polévky a necháme probublávat.
Krok 8: Česnek utřeme se solí.
Krok 9: Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.
Krok 10: Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.
Krok 11: Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.
Krok 12: Vaříme doměkka.
Krok 13: Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Zveřejněno 17. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Moje poznámka
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Nejnovější recepty
Sladký pohár "aneb co se zbylou rýži"
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí retro směs Kohoutek
Přidáno před 8 hodinami
Kachna s jarní nádivkou
Přidáno před 12 hodinami
Vaječná tlačenka s červenou kapií
Přidáno před 17 hodinami
Masové drůbeží kuličky v houbové omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Nepečený Míša do skleničky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mazanec z domácí pekárny od Ivety
Charlotta před 6 hodinami
Strouhaný koláč
ZatkovicovaL@seznam.cz před 6 hodinami
Fazolková omáčka
Sahula před 9 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
pavlina.simr před 9 hodinami
Kuřecí játra s protlakem a zeleninou
alcerm před 10 hodinami
Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách
mikii před 10 hodinami
Těsto na pizzu
zateckajosef6 před 11 hodinami
Boloňské špagety
Andyzvesnice před 12 hodinami
Cizrna na paprice s pórkem
Andyzvesnice před 12 hodinami
Tvarohová náplň
pavlina.simr před 12 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka jókai,
bab leves,
csipetke,
bobleveš,
bablaveš,
madarska polévka jokai,
jokai fazolová polévka,
polevka bablaves,
madarská fazolová polévka s nudlemi,
madarska fazolova polevka,
madarska polevka jokaj,
csipetke recept,
excelentní fazolová polévka,
recept na pomniku,
maďarská fazolová polévka jókaj,
maďarská fazolová polévka jókai,
tradiční maďarská polévka,
maďarská kuchyně jokai bableves,
fazolová polévka dle jokaie,
fazolova tradicni polevka
Suroviny:
fazole červené,
koleno vepřové uzené s kostí,
klobása maďarská pikantní,
mrkev,
celer,
petrželka kořenová,
bobkový list,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
česnek,
paprika sušená sladká,
vývar masový,
pepř,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
smetana zakysaná,
petrželka
Komentáře (16)