Poctivá květáková polévka
Květáková polévka nemusí být nutně jen bílá a krémová. Kdo má rád lehčí variantu, připraví si tuto polévku plnou drobně krájené zeleniny. Je vhodná zejména tehdy, když po ní následuje ještě hlavní chod.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 694 kJ / 644 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 11,51 g |
| Tuky | 54,35 g |
| Vláknina | 4,95 g |
| Cholesterol | 553 mg |
| Sodík | 147 mg |
| Sůl | 0,37 g |
| Sacharidy | 24,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, pórek na proužky, pažitku pokrájíme nadrobno a květák rozebereme na malé růžičky.
Krok 2: Na másle osmahneme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, metličkou rozšleháme a přivedeme k varu.
Krok 3: Přidáme mrkev, polovinu nakrájeného pórku, květák a vaříme 20 minut.
Krok 4: Pak přidáme hrášek, dochutíme pepřem, solí, zbývajícím pórkem a pažitkou. Nakonec za stálého míchání vlijeme rozkvedlané žloutky a necháme už jen projít varem.
Krok 5: Porce polévky na talíři můžeme dozdobit špetkou nasekané petrželové natě.
Zveřejněno 28. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Poctivá květáková polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0nZ
Moje poznámka
Poctivá květáková polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0nZ
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 17 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 17 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 minutami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 35 minutami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 56 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 2 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 2 hodinami
Bramboračka
danal před 4 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 12 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 15 hodinami
Tématické fráze:
květáková polévka,
nejlepší květáková polévka,
květaková polevka se zeleninou,
květáková polévka s krupičkou,
zeleninová polévka s květákem,
květáková polévka recept,
výborná květáková polévka,
recept na květákovou polévku,
recepty květáková polévka,
polévka květáková se zeleninou,
květáková polévka s bramborem,
recept květáková polévka,
květáková,
polévka květáková,
zahuštění polévky,
kvetakova polevka top recepty,
květáková polévka s vejcem,
dobra kvetakova polevka,
květáková polévka s vejci,
zahuštění zeleninové polévky
Suroviny:
květák,
mrkev,
hrášek sterilovaný,
pórek,
pažitka,
žloutek,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř mletý,
nať petrželová,
máslo,
mouka hladká
Komentáře (89)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Lidi neblbněte a neničte tradiční recepty rádoby vylepšením a pak to ještě zveřejňovat jako svůj recept.
Tohle je teda opravdu hnusná břečka
dobru chut!
*****
Mimo mísu:
Když vaříte zasmažené jídlo s osmaženou cibulí, smažíte:
A)napřed cibuli a následně přidáte mouku
B)zpěníte mouku na tuku, vzápětí přihodíte cibuli a společně restujete dozlatova
Pokud používáte oba způsoby, tak na která jídla ten který způsob?