Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tyrolská játra

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 379 kJ /
808 kcal
Bílkoviny99,03 g
Tuky25,17 g
Vláknina5,10 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 816 mg
Sůl1,45 g
Sacharidy44,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí játra nakrájíme na plátky, naklepeme a opepříme. Nesolíme! Krok 2: Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu. Buď mraženou, nebo čerstvou (mrkev, celer, petržel). Krok 3: Přidáme nakrájenou cibuli, lžíci hořčice, ještě chvíli prohřejeme a na tento základ rozložíme připravené plátky jater. Krok 4: Orestujeme je z obou stran, podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření a dusíme do měkka. Krok 5: Když jsou játra měkká, vyndáme je a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem. Krok 6: Omáčku zahustíme lžící hladké mouky rozmíchané ve smetaně. Pokud je omáčka hustá, přilijeme trošku mléka. Omáčku necháme cca 15 minut pozvolna provařit a nakonec zastříkneme ohřátým octem (ohřátým proto, aby se omáčka nesrazila), přisolíme a můžeme přidat lžičku cukru. Krok 7: Nakonec do hotové omáčky vložíme zpět játra a necháme je prohřát. Krok 8: Podáváme s knedlíkem.

TIP: Jak připravit játra

Zveřejněno 30. 9. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Játra nesolím, dosoluji pouze omáčku buď masoxem nebo solí, jak kdo má rád. Játra pak dám do omáčky a ta si svou porci soli vezme právě z ní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tyrolská játra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G5LL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tyrolská játra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G5LL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Už dlouho jsem játra po tyrolsku nevařila, budu to muset někdy napravit. Kdo nezná a má rád játra, doporučuji vyzkoušet. Byla to klasika meníčkovových jídelen a restaurací. :-K

:-)<3:yes::yes::-K

PatkovaKaterina::-D:-D:-D to je mi fakt líto!:-D:-D:-D

Jana Remkova:Vůbec si mě nepotěšila;-):-p

PatkovaKaterina::-D:-D:-D to je marný boj, holka, jsem na tom stejně;-)

Jani,uvařila jsem si je včera na oběd,jsou opravdu super:-p:-p:yes: Jen nevím,kdy shodím těch 20 kg nadváhy,když tady s Bibinkou,Spagetkou a Merylas dáváte takové superžravé recepty:-S

Alis "přilejeme trošku mléka a nakonec zastříkneme ohřátým octem, přisolíme a můžeme přidat lžičku cukru. Podáváme s knedlíkem." Je to tam, nic jsem nemusela připisovat;-). Játra nesolím, když jsou měkká, vytáhnu je a já dávám masox, soli jen hodně málo až do omáčky. Tady ale většinou jsou názory na masox negativní:-)), tak to tam raději ani nepíšu, každý si to udělá, jak má rád.;-) Určitě by to šlo i zvepřových jater. Já osobně hovězí jára používám pouze na tento postup.

Allis, Jana R. to určitě upřesní - ale já vařím také jen z vepřových, hovězí prakticky nekupuju a solím podle chuti až při dochucení a dohotovení celého jídla úplně na závěr ;-):-p

Zajímalo by mě, kdy játra solíš? Většinou se solí až když jsou měkká, ne? Sůl není ani v ingrediencích a ani o osolení nemluvíš v postupu, jen se zmiňuješ o přisolení. Je to zajímavý recept, ke kterému mám ještě jeden dotaz - zkoušela jsi to z jater vepřových? U nás nikdo moc hovězí nemusí, zkusila bych to z vepřových :-)

Díky za odpověď
Allis

Vašku, určitě nebudeš sklamaný, dej pak vědět. Jsem docela v šoku, že to tady skoro nikdo nezná:-O. Syn už mi během soutěže říkal, abych to tady dala a já byla přesvědčená, že to zná kždý a že to tady pod nějakým názvem jiným bude, tak jsem to raději nedávala. Jak říkám, v restauracích vítaná klasika, aspoň teda tady u nás.;-)

Jako Paprika zírám. Játra zbožňuji a svíčkovou taky a ve spojení to bude božské manu. Zkusím ukecat ženu, nebo to udělám jen pro sebe, ale natutovku vyzkouším. +Bodík Václav

Market, je to klasika, která se tady běžně vaří v restauracích;-)

:-O Tak svíčkovou z jater vidím poprvé.

JJ, Báře moc šmakovalo!!! za ní hodnotím bodíkem :-8

Díky za bodíky, moc se mi dnes nepovedly fotky, ale jinak baro, ano, je to něco na způsob svíčkové, s jemnou příchutí těch jater, vynikající. Moje vnučka Bára mi při té vůni mlátila do sporáku a dožadovala se omáčky a snědla plnou misku s jedním knedlíkem:-)) Dooga, nezbylo, hmmm:-(

Načíst další komentáře (4)

Tématické fráze:
jatra recepty, hovězí játra po tyrolsku, jatra recept, drůbeží játra po tyrolsku, recepty z jater, vepřová játra po tyrolsku, recept játra, recepty játra, jelení játra recept, jelení játra, recept na játra, jelení játra recepty, recepty na játra, tyrolská kuchyně, recepty jelení játra, játra, tyrolská vepřová játra, jelení játra- recept, kdy se solí játra, recept z jater

Suroviny:
játra hovězí, směs zeleninová pod svíčkovou, cibule, bobkový list, koření nové koření, smetana na vaření, mléko, hořčice, olej, mouka hladká, ocet, cukr, sůl

Přidat fotografie receptu