Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrocelový sirup

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Jitrocelový sirup používali už naše babičky a je stále součástí domácí první pomoci na kašel a dýchací systém. Listy jitrocele by měly být sbírány ideálně v čistém prostředí, aby si zachovaly své vitamíny.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 257 kJ /
2 451 kcal
Bílkoviny2,14 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 59 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy610,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nasbíráme jitrocel ideálně v čistém prostředí i s kořínky (lze i bez něj, ale nebude tak účinný). Krok 2: Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky. Vaříme v 1 litru vody 20 minut. Krok 3: Slijeme, promícháme s medem a svaříme do hustého sirupu. Přidáme šťávu z 1 citronu a dobře promícháme. Krok 4: Přelijeme do vhodných čistých a vypařených skleniček a uchováváme v chladu (ne nutně v lednici).

TIP: Bylinné sirupy a medy - oblíbené recepty

Zveřejněno 5. 6. 2009

Poznámka autorky spagetka

Z tohoto množství mám necelý litr sirupu (asi 800 ml). Zdrojem je rodinná receptura.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jitrocelový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Anx7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jitrocelový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Anx7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Recept vypada dobre, delat i s korinky,to jsem nikdy neslysela,ale urcite vyzkousim,preci jen,kdyz je bylinka uplne cela,tak jsou tam veskere cenne latky. Jinak souhlasim s nazory o vareni medu, med ztraci sve ucinne latky pri teplote vyssi nez 45-50°C, ale u jitrocele bych se vareni nebala,moje babicka take pouzivala recept s varenim (pridavala cukr) a jaka to byla vyborna medicina,my jsme se tim cpali, i bez bolesti v krku:-D kazdopadne recept s medem vyzkousim,ale trosku upravim postup,preci jen,kdyz uz tam budu davt med,tak aby mel taky nejaky ucinek a ne jen zlepsil chut;-)

Pampeliška: není to pravda, viz níže psané komentáře

Pampeliška 25. 7. 2013 12:48
Chci jen upozornit na to, že med v horkém prostředí ( zvláště když jej převaříme) ztrácí veškeré nejcennější látky. :-( Proto bych tento recept nedoporučovala.

Trošku je to složitější,ale také lákavé;-)asi vyzkouším oba postupy,jitrocele je teď hodně:-D:yes:

I s kořínky?????: já napsala recept, jak ho mám od babky......Není pravda, že se znehodnotí, jitrocel patří mezi velmi houževnaté byliny a mám ovětřeno, že 20 minut nic nezničí, jelikož na zahradě mi jitrocel roste, tak v dnešní finanční době, si sirup udělám takto a vím, co do něj dávám.Je to na vás..........;-);-);-)

I s kořínky????? 16. 11. 2012 08:57
Tak to teda vidím prvně, že i s kořínky... a ještě vyprat ve vodě a povařit. :-(( To je hrozná škoda přece!!!! :no: Všechny ty léčivé látky se strašně znehodnotí. Moje babička se musí otáčet v hrobě jestli to vidí :-S My sice doma jitrocelový sirup doma neděláme, dělala ho babička s mamkou. DNeska už je pro mě pohodlnější si zajít do lékárny akoupit si stopkašel s jitrocelem a dalšíma bylinkama. Je to taky sirup, ale čistě bylinný a moc nám všem chutná. Kromě toho taky pomáhá a to je to hlavní :-)

zrovna teď ho vařím:-D:-D:-D

dnes jsem dělala jitrovcelový sirup, ale podle návodu na tymiánový, bylinky nevyřím, většinou se vše zdravé varem zničí, takže já svařím vodu s cukrem, až to zhoustne vypnu a přidám jitrocel a nechám louhovat dokud to nevychladne ;-)

Simona Kucerova:naprostý souhlas :yes::yes::yes::yes:, sušené určitě ne v takovýchto případech

mari:Vždycky na tyto medicíny jsou lepší čerstvé bylinky;-)obsahují více silic než sušené,já bych to ze sušeného jitrocelu nedělala;-)

muze se pouzit suseny jitrocel???

Dneska jsem byla na jitrocelu.Jdu ho krájet jsem zvědavá na ten zázrak.Jestli to bude jako kdysi Thymomel tak se moc těším jako dítě bych ho pila na litry jak mi chutnal :-D.

No nevim jestli je tam ještě něco z vitamínů když se tak dlouho vaří:-(dělam bez vaření jen hnědy cukr a jitrocel prokládat 1cm vrstvu a opakovat dokud neni sklenka plná pak za oknem nechat cca tyden ono to pustí štávu scedit a je to .Taky vydrží v lednici dlouho a bez vaření!!;-)

Právě ho vyrábím vypadá a chutná skvěle

:yes:

to je super mi ho casto kupujeme v lekarne,nevim ale jestli poznam co je jitrocel venku?Co kdyz nasbírám něco jiného abych kluka jeste neotravila

Načíst další komentáře (10)

Tématické fráze:
výroba jitrocelového sirupu, jitrocelový med, příprava jitrocelového sirupu, jitrocelový syrup, med z jitrocele, tymiánový sirup recept, jitrocelový med recept, zahleněný krk, jitrocelový, sirup na průdušky, jitrocel recepty, sirup z jitrocele.cz, jitrocel recept, recepty z jitrocele, syrup z jitrocele, jitrocelivy sirup recept, med z jitrocele recepty, zahlenění krku, jitrocelivy sirup, jitrocelový sirup-recept

Suroviny:
jitrocel, med, voda, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu