Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený květák se sýrovým bešamelem

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pipre pipre

Snadný

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 031 kJ /
2 636 kcal
Bílkoviny69,35 g
Tuky226,25 g
Vláknina1,80 g
Cholesterol 922 mg
Sodík 3,33 g
Sůl8,32 g
Sacharidy79,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květákové růžičky uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky vložíme jednotlivé růžičky květáku a trochu opepříme. Krok 2: Slaninu nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupkava. Tu poté nasypeme na květák (já polévám i výpekem se slaniny). Krok 3: Poté si uvaříme bešamel: Zpěníme máslo a přidáme mouku. Usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme mléko, sůl, pepř a a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme mírně vychladit a vmícháme žloutky. Krok 4: Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem sýru a necháme zapéct do trouby dozlatova. Já pekla v plynové troubě 40 min., teplotu nedokážu odhadnou, jen to, že jsem knoflík nastavila na poloviční výkon trouby.



Všem nám moc chutnalo. Byla to opravdu mňamka.

Zveřejněno 26. 7. 2009

Poznámka autorky pipre

Zdroj: minibazar.cz, autor: Hana Vávrová (ověřen její souhlas se zveřejněním receptu)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečený květák se sýrovým bešamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wmmg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečený květák se sýrovým bešamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wmmg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Tento recept dělám již po několikáté. Manžel už ani jiný květák nechce. 🤤 A mě se zase nechce ho obalovat a smažit 😇, takže spokojenost na všech stranách. 😁

Výborné!

Ještě jsem opoměla napsat,že ten květák trochu pomačkám,aby nebyly velké kusy a líp se mně to do toho pekáčku srovná:-D

Tenhle recept je dobrý,ale já normálně uvařím ten květák,vložím do vymaz.pekáče máslem,pokladu kousky uzeniny...ještě posypu kořením ( podravka,trochu pepře), to zaleju rozkvedl.vejci v mléce. Na to postrouhám cihlu sýr a dám zapékat.Nejprv na plno a pak zmírním asi na 180°C - dopeču do zlatova.:-);-)

Šmakutýr 1. 9. 2013 10:01
Opravdu šmakózní květák.:D

Coleta: Muzes udelat besamel jen z nasucho osmazene mouky ( typu strouhanka oprazena bez tuku), musis hlidat, abys ji nepripalila, jen do malinko hneda a pak rychle vysypat na talir, neb panev je rozpalena. Das ji do mleka, povaris a mas besamel. Ja ji takto delam jiz davno, zrovna na zapecenou zeleninu i lasagne.

Recept jsem vyzkoušela. Bešamel jsem dělala z poloviny množství tuku, mouky a mléka. Bohužel, musím napsat, že naše chuťové buňky si s tímto receptem nepotykaly. Na nás je to opravdu velmi tučné a to jsem nedávala ani slaninu, jen česnekový libový bok, nasucho opečený.

Jarda Ponožka 17. 7. 2013 16:55
Opravdu jen vypadá..je mi z toho zle a to jsem teprve 10 minut po jídle...

Luciferrda 16. 7. 2013 12:39
Moc dobré :-)u nás moc oblíbené jídlo :-p

Tak jsem dnes zkoušela a bylo to málo ochucené, tak jsme si na talíři přisolili, ale příště doporučuji ochutit už ten bešamel, třeba podravkou...jinak dávám bodík ;-)

Výborné,manžel se jen olizoval jak mu chutnalo:yes::yes::yes::-p

Viky, dík za inspiraci, určitě vyzkouším :-)

Tak kvetak je koupeny takze si to hned vyzkousim tu lahudku:-*

P.S. Ten sýr není nutný, slaninu lze zaměnit i šunkou či uzeným, ale také není nutné. Vyzkoušejte si různé varianty a dobrou chuť !

Ještě je lepší, když po žloutcích ještě z bílků ušleháte sníh a lehce vmícháte do bešamelu a kvůli chuti nezapomeňte na muškátový oříšek !

Tématické fráze:
zapeceny kvetak, recepty z květáku, květák recepty, bešamel, zapeceny kvetak recept, minibazar recepty, kvetak, bešamel recept, recepty květák, zapékaný květák recepty, zapékaný květák s bešamelem, zapekany kvetak, bešamelová omáčka recept, recepty zapečený květák, recept na zapečený květák, květák zapečený, minibazar.cz, recept zapečeny květak, zapečený květák recepty, květák recepty zapečený

Suroviny:
květák, sýr tvrdý, slanina, máslo, mouka, mléko, žloutek, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu