Sekaná à la svíčková
Šťavnatá sekaná ve smetanové omáčce z kořenové zeleniny je dobrou alternativou ke klasické svíčkové na smetaně. Sekanou i zeleninu připravujeme v jednom pekáčku a po upečení jen doladíme omáčku. K jídlu se výborně hodí klasický houskový knedlík.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 202 kJ / 3 155 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 201,53 g |
| Tuky | 239,53 g |
| Vláknina | 24,05 g |
| Cholesterol | 1,33 g |
| Sodík | 5,32 g |
| Sůl | 12,82 g |
| Sacharidy | 38,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nastrouháme najemno, špek nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme najemno.
Krok 2: Ve vyšším pekáči, ve kterém budeme péct i sekanou, vyškvaříme na oleji či másle špek, přidáme cibuli, restujeme dozlatova a poté restujeme i nastrouhanou zeleninu.
Krok 3: Směs shrneme ke kraji, abychom do pekáče mohli umístit 2 šišky sekané.
Krok 4: Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce, oloupenou, najemno nasekanou a na troše oleje osmaženou cibuli, sůl, pepř a Vegetu a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Krok 5: Vytvarujeme dvě šišky a ty vložíme do pekáče k zelenině.
Krok 6: Zalijeme vše horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná cca do 1/2 ponořená, vložíme bobkový list a sítko s kořením do omáčky, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 1 hodinu na 200 °C.
Krok 7: Po upečení sekanou vyjmeme, odstraníme bobkový list a sítko s kuličkami koření, zeleninu spolu s výpekem rozmixujeme či propasírujeme, podle potřeby přidáme horkou vodu, provaříme a přidáme smetanu. Vzhledem k rozmixované zelenině už není potřeba zahušťovat (ale kdyby přeci, lze použít jak jíšku, tak záklechtku z vody a mouky).
Krok 8: Omáčku dochutíme citronem.
Zveřejněno 4. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sekaná à la svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok0R
Moje poznámka
Sekaná à la svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok0R
Nejnovější recepty
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 31 minutami
Hřejivý karamelový Salko likér
Přidáno před 5 hodinami
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 7 hodinami
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 19 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Paprikový perkelt s vařenými vejci
MilosCz před 1 hodinou
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
jana.kulkova před 2 hodinami
Babiččin vaječný koňak
[email protected] před 3 hodinami
Hovězí polévka - přesnídávková
Jan Nemec před 5 hodinami
Išlské dortíčky
dra.carol před 7 hodinami
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 7 hodinami
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 14 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 16 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 17 hodinami
Tématické fráze:
sekaná svíčková na smetaně,
nejlepší sekaná svíčková na smetaně,
svíčková se sekanou,
sekaná svíčková na smetaně recept,
svíčková omáčka se sekanou,
sekaná se svíčkovou,
recept na sekanou svíčkovou,
svíčková na smetaně se sekanou,
domácí sekaná se svíčkovou,
sekaná jako svíčková,
svíčková ze sekanou,
omacka k sekane,
panenská sekaná,
sekanásvíčková,
sekaná recept,
sekana ve svíčkové omáčce,
panenská svíčková,
sekaná se svíčkovou omáčkou,
sekana svíčková omáčka,
sekana.svickova
Suroviny:
špek,
olej,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
maso mleté,
houska,
mléko,
vejce,
sůl,
pepř mletý,
cibule,
olej,
vegeta,
strouhanka,
jalovec,
koření nové koření,
bobkový list,
pepř,
smetana na vaření,
šťáva citronová
Komentáře (44)
Rcp je pěkně napsaný :palec: ale mám za to, že ten pomeranč na obrázku už pár roků není "in" a hospodští se u svíčkové zase vrátili k původnímu citronu...
Dělávám,ale také,jak tady děvčata píšou,sekanou peču solo