Pražské gule
Dva piškotové buflery slepené máslovým krémem, obalené v drcených arašídech a polité hořkou čokoládou - znáte tento zákusek? Pražské koule mohou vypadat složitě, ale podle našeho receptu je hravě zvládnete i doma.
Suroviny
Porce: cca 45 kusov
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 48 375 kJ / 11 562 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 155,28 g |
Tuky | 637,96 g |
Vláknina | 48,90 g |
Cholesterol | 2,83 g |
Sodík | 2,33 g |
Sůl | 5,01 g |
Sacharidy | 1 275,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv upecieme buflerky: Oddelime zltky od bielkov. Do bielkov pridame 3/4 cukru a vyslahame tuhy sneh. Zltka a ostatok cukru vyslahame do peny. Naslahane zltka vlejeme k snehu a stierkou ich opatrne zapracujeme, staci ked 5x prehodime masu. K mase pridame nakyprenu muku zmiesanu s gustinom a tiez ju opatrne zapracujeme.
Krok 2: Ruru predohrejeme na cca 180°C. Na plechy polozime papier na pecenie.
Krok 3: Cestom naplnime cukrarensky sacok s hladkou trubickou a spricujeme buflery. Plech vlozime do vyhriatej rury a pecieme cca 15 minut. Upecene buflerky su pevne, nemaju byt pruzne ako piskotove cesto.
Krok 4: Urobime krem: Cukor a vodu dame varit kym sa neroztopi. Do cukrovej vody pridame ocot. Cukrovu vodu nechame bublat dovtedy, kym sa netaha po vlase. Po uvareni ho nechame vychladnut.
Krok 5: Makke maslo dame do misy a prilejeme k nemu uvareny sirup a kakao. Vsetko vyslahame do kremu.
Krok 6: Upecene buflerky rozdelime na dve polovice. Ak maju na sebe ten chvostik po spricovani, tak ho zrezte hlavne pri tych, ktore pojdu na spodok, na tych vrchnych to nebude vadit. Nastriekame na piskoty krem a spojime ich. Dame do chladu.
Krok 7: Uvarime dalsi sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody.tento musi byt ovela hustejsi, ako bol ten co isiel do kremu, musi to byt naozaj lepkava, tahava hmota. Ako ked nahrejete med.
Krok 8: Arasidy nasekame v robote na jemnejsie kusky. Ak ich budete drvit valkom na cesto, tak to robte v davkach.
Krok 9: Naplnene gule vo vrchnej polovici, namacame najprv do husteho sirupu ten nemusi byt studeny, staci len trochu prechladnuty a potom ich obalujeme v posekanych arasidoch.
Krok 10: Vo vodnom kupeli roztopime cokoladu a tuk (ten tuk je naozaj len orientacne, vzdy zabudnem odvazit) ja to robim od oka. Ked mam cokoladu hustu, pridam este tuk, ked ju mam riedku dosypem bud kakao, alebo dam dalsiu cokoladu.
Krok 11: Gule arasidovou castou namacame v cokolade. Odlozime do chladu a po ztuhnuti ich vkladame do kosickov.
Zveřejněno 16. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pražské gule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVYV
Moje poznámka
Pražské gule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVYV
Nejnovější recepty
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 4 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 6 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 7 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 8 hodinami
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 2 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 4 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 4 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 4 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 5 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 6 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 6 hodinami
Kokosová buchta, politá smetanou
AnnaGrabmylerova před 6 hodinami
Věnečky
jana.smajclova před 6 hodinami
Tématické fráze:
buflery recept,
pražske gule,
recept na buflery,
recept na pražské koule,
buflerky,
recept na prazske gule,
pražské koule recept,
gule,
piskotove gule,
recept pražske gule,
recept na gulu,
gule recept,
pražské koláče,
recept na buflerky,
prazske koule,
pražské gule recept,
recept na kuřecí gule,
recept na gule,
recept buflery,
recept pražská koule
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka hladká,
moučka škrobová,
máslo,
cukr,
voda,
ocet,
kakao,
cukr,
voda,
arašídy,
čokoláda na vaření
Komentáře (9)