Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lák na okurky

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

marketaC

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 25 min

30 min (5 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Milujete kyselé okurky a ještě jste si na ně netroufli? S tímto receptem to půjde téměř samo a budete na sebe pyšní. Stačí jen očistit okurky, připravit jednoduchý nálev, vše společně nandat do sklenic a zavařit.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 646 kJ /
1 350 kcal
Bílkoviny5,60 g
Tuky5,70 g
Vláknina4,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 48,04 g
Sůl120,00 g
Sacharidy317,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce dáme vodu, ocet, přidáme sůl, cukr, hořčičné semínko, pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list. Krok 2: Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Krok 3: Sklenice naplněné okurkami zalejeme horkým nálevem a zavaříme na 90 °C zhruba 10 minut. Krok 4: Pokud všechen lák nevyužijeme, můžeme ho uchovat pro další zavařování v lednici.

TIP: Jak zavařit okurky

Zveřejněno 15. 7. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lák na okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MmX3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lák na okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MmX3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Zavařuji teprve třetím rokem. Je mi 41 a opravdu mě to chytlo. Když nevím tak top recepty.cz vždycky pomohou. Tu a tam něco uberu ne někde zase přidám,ale výsledek je vždy super.:-)

Severinka:skús sterilizovať na 80 st.C.na 20min.a potom do deky zabaliť aby vychladli a majú peknú zelenú farbu.jjozefa@atlas.sk

jjozefa@atlas.skMajka8:Ja tiež pridávam kôpor,chren,višnový a viničný list,cesnak strúčik na vrch... tiež robím aj "ruské s vodkou" sú chutné ako kvasené..a hlavné že mojim chlapom chutia.

já mám podobnej resept,akorát ho mám psanej na lžičky a je fakt dobrej:-)

casino:Jj i já přidávám mrkev,kopr,křen cibule musí být.Před rokem jsem dala do pár sklenic jen stroužky česneku,letos zopakuju,fakt dobré.

Už pár let nesterilizuji : http://www.toprecepty.cz/recept/35036-krupave-okur.... Okurky jsou křupavé a nikdy se mi ani jedna sklenice nezkazila;-).
Lák může být dobrý, asi ho s tím cukrem taky vyzkouším, ale pro mne bez hřebíčku, ten mi v okurkách nechutná..to je ovšem individuální záležitost, v žádném případě to není kritika!!!;-):-):-K

Přidala jsem foto po sterilaci, vždy změní barvu.

Severinka: 16.07.2014 09:54:27
Mně po sterilaci taky zesvětlají... Ale v mém případě je to třeba tím:-D:-D:-D že do sklenic přihodím ještě pár měsíčků cibule, přiměřeně koprového býlí, pár koleček mrkve a především křenový kořen - také na kolečka:yes:

Já to mám takto 3,8 l vody, a 1 litr octa , 160 g soli a 300g cukru, a z této dávky já udělám 20 velkých skleniček;-);-);-), ale často mě i zbyde a v chladnu vydrží zase pro další zavařování;-);-)do tohoto nálevu zavařuji i papriky a loni i cukety;-);-);-)

Dobrý den,
na kolik kg okurek je popisovaná dávka nálevu? 3l vody, 0,75 l octa..atd.
Dík za odpověď. A.Š

Tento lák taky již léta vařím;-);-);-)akorát to koření dávám na dno sklenice ;-);-);-);-)Ve svých receptech ho mám jako "znojemské okurky", je opravdu výborný:-p:-p:yes::yes::-D Zajímalo by mě, jestli po sterilaci máš ty okurky takhle krásně zelené:-?:-?:-?, mě vždy zesvětlají:-D:-D:-D

Nálev je podobný jako koupená krabička Bzeneckýho nálevu,tam je ještě celá skořice,je výborný a tento si tisknu,protože ne vždy je k sehnání.Už mám taky pár sklenic z vlastní úrody zavařeno,chjo,další dorůstají,takže o víkendu se rozhodně nudit nebudu;-)

No, když nezkusím, nebudu asi vědět, jaký je :-)

maris:

spagetka: Diky za opravu, mě to taky rozesmálo. :-))

Láků na okurky i třeba houby mám víc,tak si přidáme i tento:yes:

Načíst další komentáře (4)

Tématické fráze:
lák na okurky, okurkový lák, lák na houby, výborný lák na okurky znojemský, výborný lák na okurky, recept na lák na okurky, lak na okurky recept, recept lak na okurky, nálev na okurky, nejlepsi lak na okurky, lák do okurek, lák na okurky na jednu sklenici, okurkový nálev, lák na okurky do jedné sklenice, dobrý lák na okurky, lak na okurky bez zavařování, lák na okurky do sklenice, sterilace okurek, lák z okurek, láky na okurky

Suroviny:
voda, ocet, sůl, cukr, semínka hořčičná, pepř, koření nové koření, koření hřebíček, bobkový list

Přidat fotografie receptu