Zavináče
Oblíbenou kyselou rybí pochoutku si s tímto receptem můžete snadno připravit i doma. Očištěné ryby naložíme nejprve do octového nálevu, poté je řádně vykucháme a spolu s cibulí, kořením, zeleninou a dalším nálevem naložíme na hotovo.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 551 kJ / 3 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,00 g |
Tuky | 200,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 300 mg |
Sodík | 10,04 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 180,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy, páteře a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.
Krok 2: Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3-4 dny.
Krok 3: Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.
Krok 4: Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.
Krok 5: Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3-4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.
Krok 6: Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.
Krok 7: Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do čisté a umyté sklenice.
Krok 8: Mezitím připravíme nálev na konečné zalití. Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.
Krok 9: Prokládáme je nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), uvařenou a řádně vychladlou kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem, který jsme si předem připravili.
Krok 10: Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. Moravanka, okurky).
Krok 11: Ryby necháme ještě 1-2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.
Zveřejněno 27. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavináče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w1J
Moje poznámka
Zavináče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w1J
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 10 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 22 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovice na leču a smetaně
zujali před 1 minutou
Štrúdl s tvarohem
PavlaSl. před 11 minutami
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Frana74 před 18 minutami
Biskupský beránek
Birdmann před 37 minutami
Šťavnatý špendlíkový koláč s tvarohem
Sluncejasne před 49 minutami
Nejrychlejší a nejchutnější velikonoční bochánek
veronika_straka před 1 hodinou
Velikonoční mini mazance
veronika_straka před 1 hodinou
Německý dort s mákem a tvarohem
horakkarlos před 1 hodinou
Segedínský guláš
veronika_straka před 2 hodinami
Nejjednodušší halušky/nočky
Evicka348 před 4 hodinami
Tématické fráze:
zavinace z cejnu,
zavinace z cejna,
domácí zavináče,
jak se dělá zavináč,
ryby zavinace,
recept na domácí zavináče,
recept na domácí zavináče z cejnů,
nalev na zavinace,
cejn recepty,
zavinac ryba,
zavináč ryba,
cejn zavinace,
zavináč z cejna,
zavináče recept z cejnu,
zavináče z kapra,
plevelné rybky,
zavinace s cejnu,
jak udělat nejlepší domácí zavináče,
recept na zavinace z cejna,
tolstobik
Suroviny:
rybičky,
sůl,
ocet,
voda,
cukr,
cibule,
zelenina kořenová,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř černý
Komentáře (22)