Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý kynutý švestkový koláč

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tom Beyk Tom Beyk

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 30 min

130 min (100 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Lahodný švestkový koláč z kynutého těsta je krásná a sladká tečka za nedělním obědem a voňavá dobrota ke kávě s přáteli. Kromě toho, že provoní domov při pečení, skvěle vypadá a dokonale chutná.

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměru 35x35 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 694 kJ /
3 034 kcal
Bílkoviny63,51 g
Tuky89,46 g
Vláknina25,15 g
Cholesterol 495 mg
Sodík 647 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy481,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do nádoby domácí pekárny dáme smetanu, vejce, mouku, cukr, rozdrobené droždí a do kouta špetku soli. Krok 2: Na domácí pekárně zapneme program Těsto. Krok 3: Pokud připravujeme těsto bez domácí pekárny, smícháme nejprve droždí, smetanu a cukr a necháme vzejít kvásek. Poté ho spolu s ostatními surovinami zpracujeme v řidší těsto. Krok 4: Mezitím vypeckujeme švestky, které nakrájíme na čtvrtky. Krok 5: Smícháním másla, mouky a cukru připravíme drobenku, Suroviny protřeme mezi prsty a zatím ji dáme odležet do ledničky. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C, na klasický horní a dolní ohřev. Krok 6: Hotové těsto vylijeme na pekáč vyložený pečicím papírem, stěrkou upravíme do roviny, poklademe švestkami, které pokryjeme drobenkou. Krok 7: Vložíme do trouby a pečeme 30 minut.

TIP: Další recepty na švestkové koláče

Zveřejněno 8. 8. 2014

Poznámka autora Tom Beyk

Těsto je jemné a nižší. Bez pekárny se musí vše ručně dobře vymíchat, těsto je řidší. Pokud jsou švestky kyselejší, můžeme je před pokrytím drobenkou pocukrovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o9PN

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o9PN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Výborný, nemný, vláčný! Mňam<3

Výborný koláček. Dělala jsem bez pekárny. Na velký plech. Supr. Děti se zalizují <3

Koláč vypadá krásně, vyzkouším, protože takto nízká těsta mám nejraději :-) :yes:

Těsto je na menší plech, ten údaj by se hodil. Jinak super. Díky

Výborný, jednoduchý, rychlý a moc dobrý koláč.

Tento recept je super :yes: dělám ho tento týden již podruhé. Jen trošku jinak (s vylepšením)...těsto dám na plech, smíchám si 2 tvarohy s cukrem a vejcem(nebo pudinkovým práškem), naleju na těsto a dám švěstky(nebo jakékoliv jiné ovoce-já dnes použiju borůvky<3)

:-p:yes:

pěkně nízký koláč tak to mám ráda ještě jaké bude těsto po upečení ?bodík samo už jdu na to ;-):-D:yes: díky za receptík

Koláč jsem pekla již 3x. Jednou jsem pod švestky dala tvaroh. Byl vždy vynikající. Těsto jsem míchala ručně. Tome, díky za recept.:yes:

jarka:...když budeš mít smetanu pokojové teploty a dobře to rozšleháš v robotu tak bych řekl, že kvásek není potřeba, míchané ručně, bych kvásek udělal. (můj názor)

když nemám pekárnu,musím udělat kvásek,nebo vše smíchat a nechat kynout

Těsto vypadá lákavě. Já ještě pod švestky dávám uvařený mám. Je to výborný.:yes:

:-K:-*:-)super koláč

Věra Švandová 21. 8. 2014 12:55
Dnes jsem přesně upekla švestkový koláč, je výborný, akorát jsem nepoužila pekárnu, protože těsto je tak řídké, že se krásně vypracovalo a nedalo žádnou práci. Děkuji.

:yes::yes::yes:

...OK moc děkuji za odovědi - dám ty co ty :-)

scofiq:...sušené kvasnice jdou určitě, jen já je nepoužívám a tak nevím jaké množství. Nemám k nim důvěru, i tady na Topkách se o nich píše různě. Klasické jsou tutovka - ještě mě nazklamaly.

Tak to jsem doma! Kolacek nadhernej, uplne ho citim na jazyku...a to uz jsou nejaky roky, co jsem ho mela naposledy...bod:yes: Ta detailni fotka je extreme atraktivni:-O:-p

jako od maminky:yes:

Pěkný:-p+:yes:

Dnes jsem upekla tento koláč - je opravdu výborný :-p. Nejprve mě překvapilo hodně řídké těsto :-O, které se muselo z pekárny na plech opravdu vylít, ale po upečení jsem z trouby vyndala nádherný koláč s minimem těsta - to je ta pravá dobrota :-p:-p:yes: +10.bodík

Upečeno, rychlostí blesku snědeno. Letí bodík, fakt jsme si pochutnali :-).

...velice děkuji za recept na knedlíky, můžu do těsta dát sušené kvasnice?
- píšu si a vyzkouším!

Díky všem za uznání a bodíky. (byl to experiment - smetana místo mléka a oleje)
scofig: pekáč je klasický nízký z trouby - 350x350mm
- knedlíky: 350g hrubé mouky, 150ml mléka, 1 vejce,1/4 kostky droždí, 1PL oleje, 1čl soli, 1/2čl cukru(+ 1 starší rohlík) - vařím v páře 24 minut. Množství mám upravené na dva knedlíky které se přesně vejdou do nástavného pařáku na titan. pánev pr. 240mm. Těsto z pekárny je prima nadýchané a tím i knedlíky.

Tome, takhle nízké těsto neudělám ani já, jsi teda machr a máš to za 8.bod:yes:

:-p:-p:yes::yes::yes::yes:

...jenom se zeptám, jak velký si měl ten pekáč? - jako na perník? díky za odpověď

...Tome, úúúžesný recept do pekárny! na švestkový koláč...takový polopatický recepty mám ráda:-)
...ukládám, určitě udělám /nebude dlouho trvat a budou švestičky na zahrádce/ no a bodík je samozřejmostí :-)
...nemáš náááhodou recept do pekárny na "normální" kynuté knedlíky /k omáčce/ - jestli ano, poděl se, prosím :-)))

Také miluji tenčí buchty s větší vrstvou nádivky nebo ovoce :-) Tato buchta bez másla, zato se smetanou určitě suchá nebude:-):yes::yes:+

Tak má vypadat švestkový koláč!!!! :yes::yes::yes: Jako děti jsme to měly nejraděj! Tuk do těsta se nedával, jenom ta smetana a pěkně nízké a hoooodně ovoce!:-K:-K ......a u nás se říkalo *buchta s moučkou* to jako ta drobenka byla vždycky *moučka*

Něco takové pekla vždy na konci prázdnin moje teta v j.Čechách,upekla 3 plechy,my děcka se na to vrhly jako kobylky.........:yes::yes:

Tome udeluji vam pochvalu! Krasna buchticka, hned bych se do ni zakousla. Je pekne nizka, tak ja to miluju! Takove delavala kdysi moje babicka a take maminka, ony tam jeste pod ty svestky nandaly tvaroh (neochuceny, mekky tvaroh) a posypaly ho jen krystalem, na to teprve pak sly ty svestky. Ja jsem si na takovou starou ceskou klasiku uz velmi dlouho nevzpomela, ale urcite tuto dobrotu zitra upecu, uz se nam to soboti.
Nemuzu vam pridat bohuzel bodika, nejsem zaregistrovana, tak vam tedy pisu alespon tento liebesbrief, smich!

Udeluji vam 100 bodiku!:yes::yes::yes:
:-K

Tématické fráze:
švestkový koláč, kynutý švestkový koláč, kynuté koláče, kynuty kolac, svestkovy kynuty kolac, jednoduchy kynutý kolač, kynutý koláč se švestkami, švestkovy kolač kynuty, recepty, švestkovy koláč ze sušeného droždí, kynutý švestkový koláč recept, švestkový koláč recept, recept na švestkový koláč, nízký švestkový koláč, kynutý koláč ze sušeného droždí, kynuty kolač švestkovy, jednoduchý koláč se švestkami, recept na kynutý švestkový koláč, klasický švestkový koláč, kynutý koláč z švestkami

Suroviny:
mouka hladká, smetana sladká, cukr, droždí, vejce, sůl, máslo, mouka polohrubá, cukr, cukr vanilkový, švestky

Přidat fotografie receptu