Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Carbonara

V hedvábně hladké omáčce z vajec, slaniny a tvrdého sýra a vonící po česneku, takové jsou lahodné těstoviny carbonara. Chcete-li si opravdu pochutnat, použijte právě pancettu, sýr pecorino a parmezán a rázem budete na sluném italském pobřeží.

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

luciesladkova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 026 kJ /
2 874 kcal
Bílkoviny126,65 g
Tuky149,38 g
Vláknina18,16 g
Cholesterol 888 mg
Sodík 3,84 g
Sůl8,31 g
Sacharidy247,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu na těstoviny dáme vařit do velkého hrnce. Slaninu nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na jemno. Vejce vyklepneme do mísy a prošleháme vidličkou v misce se smetanou. Osolíme a opepříme. Krok 2: Do vroucí vody na těstoviny přidáme lžíci soli a jakmile začne voda znovu vřít, vložíme do ní špagety. Vaříme podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente). Krok 3: Oloupané stroužky česneku zmáčkneme plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme nudličky slaniny a česnek. Krok 4: Na středním ohni restujeme zhruba 5 minut, až je slanina zlatavá a křupavá. Po 5 minutách vyndáme česnek pryč. Krok 5: Pod pánví udržujeme mírný plamen. Jakmile jsou těstoviny uvařené, pomocí kleští nebo naběračky na špagety je vyjmeme z hrnce a přendáme do pánve. Na špagetách může zůstat i trocha vody z vaření, přispěje k jemnosti omáčky. Krok 6: K vejcím v misce zašleháme většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavíme a přilijeme k nim vajíčka se smetanou a sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promícháme tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí. Vaječná směs se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Krok 7: Přidáme pár lžic horké vody z vaření těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně hladká, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolíme. Krok 8: Pomocí dlouhé vidličky namotáme jednotlivé porce špaget na talíř a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Opepříme.

TIP: Jak připravit špagety aglio olio e pepperoncino

Zveřejněno 11. 9. 2014

Poznámka autorky luciesladkova

Pokud si chcete opravdu pochutnat, použijte výše zmíněné druhy sýra. Rady tipu: "Pokud nemáte parmazán, použijte eidam." opravdu nefungují :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Carbonara

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/97Mz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Carbonara

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/97Mz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Vynikající recept! Velice nám chutnaly. Skvěle popsáno. Děkuji, uvařím znovu.<3<3<3

crazyrabbit: tak se předveď a přidej recept jak mají carbonara vypadat:-// a možná se ještě naučit psát tak, aby to dávalo smysl:-//

Nenene, toto není Carbonara! :-! Doporučuji přejmenování, ať nematete amatéry, kterit by si mohli nakonec myslet, zeť to tak má být. Toto jsou možnost spagt po uhliřsku jako že závodní jídelny, nebo obecní "čtverky".

Moje italská snacha z Terama poblíž Říma dělá carbonara velmi podobně. Postup je stejný, jen nedává smetanu. Na každých 100 gramů špaget použije 1 žloutek a navíc přihodí jedno celé vejce. A musím říct, že lepší carbonara jsem v životě nejedla...☺

Nahradzovat Parmezán Edamom mi tak trochu pripadá ako nahradit Prazdroj pivom z Talianska...
Kombinácia Parmezánu a Peccorino tiez nie je bezná, pretoze sú to 2 velmi odlisné chute.

Perfektně napsaný rcp!:yes::yes::yes:
K tomu nelze mít žádné připomínky:-))
Dokonce i ta smetana se v severní Itálii, kde už žijí spíše Germáni než Románi, semotamo používá:-D
Možná jen zdůraznit: česnek nemá zhnědnout a těstoviny vařit méně než al dente - dojdou ještě na pánvi.

Tématické fráze:
carbonara, carbonáre, carbonara recept, karbonara, karbonare, brambory carbonara, carborana, recept na carbonára, recept carbonara, recepty carbonara, špagety carbonara s eidamem, recept carbonare, carbonada, recept na karbonara, carbonata, cabonara, karbonaro, recepty nudle carbonara, brambory carbnana, recept nudle carbonara

Suroviny:
těstoviny špagety, pancetta, pecorino, parmazán, vejce, smetana ke šlehání, česnek, máslo, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu