Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Potaje" - fazolovočočková polévka

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 947 kJ /
943 kcal
Bílkoviny62,98 g
Tuky5,28 g
Vláknina52,44 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,70 g
Sůl4,20 g
Sacharidy137,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočkou a fazole propláchneme a dáme vařit spolu s kostmi, masoxem, polévkovým kořením a stroužkem česneku do 2l studené vody (tlakový hrnec - 40 min., obyčejný hrnec - 70-90 min.). Krok 2: Na pánvičce osmažíme nadrobno osmaženou cibuli, kostičky papriky a plátky česneku, přimícháme kečup či protlak, zředíme 1/2 hrnkem vody. Krok 3: Kosti z luštěnin vyjmeme a obereme maso, do polévky přidáme směs z pánvičky, zahustíme Solamylem rozmíchaným v 1/2 hrnku vody, provaříme, vrátíme kousky masa. Krok 4: Dosolíme podle chuti, přidáme 1-2 PL octa - polévka by měla být lehce navinulá.

Zveřejněno 26. 11. 2010

Poznámka autorky isindy

Potaje [:potahe:] je oblíbená hustá sytá polévka, tradičně se vaří v Latinské Americe a Španělsku, má mnoho variant (tak jako u nás je mnoho bramboraček), tato pochází z východokubánského města Holgiun.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Potaje" - fazolovočočková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnR5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Potaje" - fazolovočočková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnR5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Pepe:
Potaje (vyslov potache a nie potahe, to je nespisovná výslovnosť na juhu Španielska, na Kanárskych ostrovoch a v niektorých krajinách Latinskej Ameriky, hlavne v Karibskom mori ale už nie napríklad v Mexiku), je niečo medzi polievkou a kašovitou omáčkou, ktorej hustota závisí od použitých ingrediencií a či je v nej rozmixovaná časť niektorých ingrediencií, obyčajne fazule a mrkvy. A nie je to jedlo, ktoré sa podáva s ryžou (možno na Kube...). Je to samostatné jedlo, ktoré býva ako prvý chod a je sa lyžicou ako hustá polievka.

další variace, pro mě však to správné potaje je bez čočky. Kubánská čočka je totiž nekvalitní, na rozdíl od fazolí a proto ji skoro nepoužívají. 1/3 nebo 1/4 uvařených černých fazolí se oddělí a rozmačká např. hrnečkem, nebo rozmixuje. Tím se potaje následně zahustí a není potřeba solamil atp.
A správná výslovnost kubánského potaje je "potahe" - na rozdíl od španělského "potache" :)
Nezapomeňte na to, že potaje není polévka, většinou se podává s vařenou rýží jako první chod.... (prostě na hluboký talíř s potaje servírujeme kopeček rýže) :yes:

Pepe: variant je spousta, stejně jako použitých ingrediencí - netvrdím, že je tato jediná - jen jsem mezi Kubánci 2 roky žila a od nich se ji naučila - vždy v této podobě s čočkou a bez rýže. Nicméně máte pravdu, že v tradiční kuchyni se k tomu podává bílá rýže, dělává se hustější a je to cosi jako fazolový guláš. Kubánská výslovnost "potahe" je uvedená v poznámce, latinskoamerická španělština se liší od evropské nejen výslovností, ale i celými výrazy a slovíčky. Dík za podporu ve výslovnosti :)

prosciuto 20. 6. 2016 19:53
Správna výslovnost slova "potaje" je "potache" a nie "potahe", ako sa vyssie uvádza.
To je spôsob, akým sa hovorí v Andalúzii, ale nie je spisovný.

prosciuto: ona evropská a latinoamerická španělština se dost liší... Asi jako angličan a američan maji také různou angličtinu. Takže výslovnost bych tu az tak neřešila, kdovi, kde je ta správná pravda.

Pepe: a co znamená? ;-)

V Spanielsku "potaje" neznamená polievka.toprecepty.cz

hosta: přidávání podobných receptů neřeš, neb mi taky není jasný, co kdo myslí podobným, že bychom tu nacpali všechny luštěniny, ne? :-D:-D:-D:-D

Tohle je moc dobrý jídlo:yes: - ale kdo přidává ty podobné mi hlava nebere:-//

pridal jsem jen majoranku a suprovy.

Jan Macicek 26. 11. 2013 10:20
Zahustiiil jseeem poprwe w ziwote.... polewka je wyborna uvaril jsem prwni fazolacku w ziwote je wyborna...dokonce aji spolubydlici z ameriky si pochutnawa.... wyborny recept...posilam pozrawy ze sydney.....:yes:

Super recept, dneska jsem mela k obedu, akorat bez pridaneho masa :-) pridavam foto :-K

Vcera jsme ji meli a mooooc nam chutnala !!!:yes::yes::yes:

Delala jsem vcera a je excelentni:-p Malinecko jsem musela improvizovat. . .fazole z plechu a bylo jich malo, tak druhy plech s cizrnou. Ale i tak fakt skvela polivka:-p posilam chvalu a bod;-):yes:

evík: díky ;-):-):-K

Ivko, posílám zasloužený bodík, polévečka je opravdu vynikající:-p:-p:-p:-)):-)):yes::yes:

Kalinka: jsem ráda, že ti polévka chutná :-) kdysi dávno mě ji naučili rodilí Kubánci a od té doby je u nás velmi oblíbená :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
polévka z černé čočky, čočková polévka s fazolemi, fazolovo-čočková polévka, fazolová polévka roman vaněk, polevka z krkovice, tlakovy hrnec fagor recepty, potahe, polévka z luštěnin, potache, polevka z černá čočka, čočková polévka podle vaňka, gulášová polévka roman vaněk, fazolovocockova polivka, jak se vaří čočka, polévky z luštěnin, kubánské potahe, fazolová polévka od babičky, čočková s fazolemi, jak vařit v tlakovém hrneci, polévka ze směsi luštěnin

Suroviny:
kosti vepřové, čočka, fazole černé, masox, koření polévkové, paprika čerstvá zelená, cibule, česnek, protlak rajčatový, olej, solamyl, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu