Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka Durčina

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jikotka Jikotka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 5 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory a cibuli dáme vařit spolu s kořením a namočenými a vyždímanými houbami. Krok 2: Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu, do které jsme zamíchali lžíci hladké mouky. Můžeme přidat rozkvedlané vejce.

Zveřejněno 1. 10. 2008

Poznámka autorky Jikotka

Je to oblíbená polévka naší rodiny,maminka přidávala kopr ale ten já nemusím

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka Durčina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxpD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka Durčina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxpD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Jikotka: Já vařím tuto polévku podobně, ale jak píše zdeneklej bez cibule, vejce a toho koření, jen s kmínem. Moje babička bydlela přímo v Jindřichově Hradci a my tuto polévku známe pod jménem "houbová kudlanka", právě proto, že se do ní na konci zakudlala ta mouka s kys. smetanou. No a houbová, protože tyhle kudlanky děláme na několik způsobů z jiných surovin. :-K:yes:

zdeneklej:Máš pravdu,pocházím z Jindřichova Hradce,bydleli jsme v Kamenném Malíkově :-K:-K:-K

zdeneklej 28. 11. 2014 12:05
Durčina je krajový název tohoto typu polévky používaný hlavně na SV Jindřichohradecka (Bednáreček, Zdešov ..)
Existují různé varianty, někdy bez cibule a ostatního aromatického koření. Chuť dávají především houby.:-):yes:

Mně to zase připomíná kulajdu a do té dávám i ten kopr. Tento typ polévek mám docela ráda.

Tak téhle polévce se u nás říká mamutovka-podle pohádky Mach a Šebestová, kde jedli polévku z mamuta s koprem.Uznávám, že asociace je to zvláštní, ale mně připomíná dětství.:-))

Tématické fráze:
polévka kulajda dia, friko s koprem, polévka friko, google bednáreček fotky, durčina kulajda, durčina.sk, houbove friko, podkrkonošská polévka, houbové friko s koprem, polévka mušle kopr, polevka vejce brambory smetana houby, ruzne cukrovi dia

Suroviny:
brambory, cibule, houby sušené, smetana zakysaná, mouka hladká, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, vejce

Přidat fotografie receptu