Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňské brambory

Hodnocení receptu je 5,0 (125×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 25 min

30 min (5 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Už vás nebaví klasické bramborové variace? Vyzkoušejte vídeňské brambory se smetanou, slaninou a cibulí, budete je milovat. Během půl hodiny vytvoříte výtečnou přílohu k masu, ale i samostatné jídlo, které poslouží jako skvělý hlavní chod.

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 168 kJ /
1 713 kcal
Bílkoviny19,04 g
Tuky138,49 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 144 mg
Sodík 2,48 g
Sůl6,10 g
Sacharidy91,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody. Krok 2: Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, slaninu také na kostičky a posekáme petrželku. Krok 3: Na pánev dáme nejdříve restovat slaninu, potom přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, doplníme malým kouskem másla. Krok 4: Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Krok 5: Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou. Krok 6: Podáváme jako přílohu, ale pokrm je vhodný i jako hlavní bezmasé jídlo.

TIP: Oblíbené recepty z brambor

Zveřejněno 12. 12. 2013

Poznámka autorky 1974andrea

Recept je z knihy Stoletá kuchařka, kde je uváděn již v roce 1910.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňské brambory

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qm7L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňské brambory

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qm7L

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (97)

Brambory upravené takovýmto způsobem neznám, ale podle videa vypadají fantasticky :-)

tara23: Moc děkuji za realzaci a fotku, jsem ráda, že chutnaly. :-K

Dnes jsem brambory vařila k obědu ke kuřecím rolkám<3. A další výborná bramborová příloha.
U nás brambory jedou nejvíc, tak se je snažím připravovat na různé způsoby. A tyhle opravdu lahůdka <3

Kookina: tak to rozhodně ne! Připravovala jste je? Já ano a francouzské brambory to tedy určitě nejsou a ani jim nejsou podobné. Společného mají tak akorát brambory.

Kookina: Tak to děláte francouzské brambory zajímavě ;-)

Je to jak urychlená verze francouzských, jen se holt nepečou

Dokonalá dobrota

Vcera jsme meli tyto Videnske brambory ke grilovanemu kuratku. Opravdu vynikajici recepis. Urcite jsou na mem liste je delat casteji. 1974 Andrea dik za dobry a hezky napsany recepis.

Rejpal77: Díky za zprávu :-K

Udělal jsem si k tomu steak z krkovice a bylo to výborné.

Alzbetina Prk.: Díky, jsem ráda :-K

Je to šíííleně dobré! Musím to praktikovat častěji <3

Klarina.: , Daniel.K: Díky za vyzkoušení a zprávu :-K

Vynikající! Všichni jsme si pochutnali.

Super i jako příloha, nicméně často dělám jako rychlou véču. Výborné. Malá dcerka je má moc ráda. Děkuji za recept :).

divozenka666: Děkuju za zprávu a foto, mám radost, že u vás brambory chutnaly :-K

Dnes jsem uvařila a všichni se jen olizovali. Určitě je budu dělat častěji. Opekla jsem k bramborám sekanou s panenkou, kterou kupuji u řezníka (dělá ji přímo v obchodě). :yes::-K

Dělala jsem jako hlavní jídlo z kila brambor a přidala 2 klobásy a konzervu hrášku. Jen se po nich zaprášilo.

Dnes jsem je dělala, jenom jsem si uvařila brambory ve slupce a jsou boží <3:-K

Naprosto úžasný recept na brambory, nemám co dodat, všem chutnalo. <3 Podávala jsem s receptem tady odsud " Křupavé kuřecí roládky s vůní česneku a plněné šunkou" a nemělo to chybu :yes:

denomenka: , gabrusa: Oběma díky za vyzkoušení, ráda jsem vás inspirovala :-K

Udělala jsem si je dnes k obědu a ještě přidala opečené žampionky, mňam to je dobrota. :-8 :yes:

skarlettka 17. 4. 2017 10:11
neříká se tomu štouchané brambory?

skarlettka: V receptu se brambory nešťouchají a ohledně původu receptu je vše v Poznámce ;-)

Karel Kabátek 17. 4. 2017 07:49
:-):yes:

přidejte nastrouhaný sýr a nechte zapéct v troubě , to je myslím ještě o kousek lepší ,,, ( a pokud máte výpek z masa a malinko přimícháte, bude to úplně nejlepší )<3

Andrejko,:-) dnes jsem vařila k obědu, slaninu jsem měla domácí a moc jsme si pochutnali.:-Q Určitě někdy zopakuji.

MarcelaPa: Marcelko, super, díky i za fotku;-):-K

Vynikající, dělali jsme rovnou z kila a půl brambor a jsme moc spokojení :yes: díky za super recept :-):-K:-K:yes::yes:

Jaaja: Moc děkuji za milou zprávu, jsem ráda, že je s receptem spokojena spousta lidí ;-)

Recept zajímavý a silně připomíná fr. recept "Tartiflette", jejíž původní receptura byla: zalít bílým vínem. Mně to moc nechutná, takže já směs brambor , slaniny a cibule podlévám smetanou. Nahoru se pokládá rozkrojený sýr Reblochon v našich podmínkách lze nahradit Hermadurem. A brambory na tato zapékaná jídla vařím ve slupce a jen trochu, dojdou při pečení.

Recept zajímavý a silně připomíná fr. recept "Tartiflette", jejíž původní receptura byla: zalít bílým vínem. Mně to moc nechutná, takže já směs brambor , slaniny a cibule podlévám smetanou. Nahoru se pokládá rozkrojený sýr Reblochon v našich podmínkách lze nahradit Hermadurem. A brambory na tato zapékaná jídla vařím ve slupce a jen trochu, dojdou při pečení.

Kety: No, podobné je to asi pouze tou smetanou, tady se brambory nezapékají. Ale jako tartiflette jsem zapékala jak brambory, tak i tuřín :-p https://www.toprecepty.cz/recept/42174-gratinovany...

Ano,tyto bramory jsou opravdu vídeňské.Pracovala jsem Bad Hadu.Tam měli vždy do foroty uvařené brambory a mohu dodat,že to byla nobl rodina.

???? vídeňské je tak maximálně kafe.... ty brambory jsou výtečné ale skutečně - za to nemohou......
Česká js kuchyně vídeňská, vážení - oni to vědí a my ne?????

Alena: včera jsem do smetny nastrouhala nivu! Fantasie

Moc chutná příloha,těch není nikdy dost-děkujeme.

Alena: ne ........ty ale je ----------

Alena:

Já ty nevařím, cibulku osmažím, syrové brambory nakrájím na kolečka, zapékám v troubě a s tou smetanou je to fantasie.

Ľubica Gembalová 2. 3. 2016 14:38
Lydia60:to by mě zajímalo, co jíte teď.To chemické maso??? Fuuj......

Lydia60:jak se říká,neříkej nikdy;-);-)

Tak tohle už nikdy,to jsme jedli už před padesáti léty málem každý den a stačilo,jídlo tvrdě pracujících zemědělců,brambory s cibulí a s mlékem,brr.:no:

Vypadá to tak úžasně, že to musím vyzkoušet!!! :-K

Ľudka: Samozřejmě, že slanina není mase. Je to přece vyuzené sádlo. :-)

beda venerabilis:Pokud myslíte, že je to na Vás moc, není nic jednoduššího, než slaniny ubrat. Ale jak známo, slanina se vyškvaří a tuk, pokud chcete, můžete z části slít ;-)

bedo, tak dej libovější slaninu

beda venerabilis 5. 2. 2016 15:45
15 deka špeku na půl kila brambor je docela brutální poměr.
Má někdo zkušenost s trochu zredukovanou tučností?

jan.alois::yes:

no já bych slaninu řadila jako uzeninu né maso já mám ráda obojí ;-):yes:

To jsem překvapená, asi jsem se ve škole špatně učila :-8 slanina není maso:-? :-//

Dělám skoro stejně jen z vařených brambor ,másla a cibulky to vše ještě zaliji trochou šlehačky a počkám až to zhoustne . Posypu petrželkou a pažitkou a pod názvem zámecké brambory sůl a bílí pepř je jasný. Bodík :yes::yes:

Rozhodně zkusím. Vypadá to úžasně.:-?:-))

bara.it:Brauš, na ty na kurzech ještě nedošlo :-D Moc ti děkuju a vyzkoušení i fotku :-K

Andrejko, jestli takovéto dobré receptiky učíš ve tvé škole vaření, úspěch je zaručen.:yes:23:yes:

Marie Kučerová 5. 10. 2015 20:56
daskakuc@seznam.czMoje teta,která-ač sama výborná kuchařka-měla po většinu života velmi přísnou dietu,nejdřív žlučníkovou,pak už na slinivku,a její jídelníček byl velmi chudý.Tak ta si vařila brabbory v mléce,místo ve vodě.Ovšem je neslévala.Byl to sice "blaf",ale docela dobrý,když nebylo nic lepšího...

Dědeček Hříbeček 5. 10. 2015 08:30
MASO já N E M U S Í M!! Brambory miluji na 10.000 způsobů 5x denně. :-p
Za každý recepis jsem POVDĚČEN! :yes:
Nemusí jich být 5 ---- raději 500!! :-K
Tisíceré díky! :-8:-Kwww.sduchodci.cz

A já uvažovala co dnes budu vařit.

mnamky moc dobré:yes::-8

Jsou skvělé u nás známé jako šťouchané s cibulkou a slaninou. V hotelu pod názvem Zámecké .:-)):-))

Chutnalo nam! :yes::-p

jarda Kadic::yes: Taky používám tenhle prohlížeč;-)

J1974andrea:;-);-) víš,nešlo mi do hlavy,že bych na to nepřišel.Tak jsem slídil,jak šakal Tabaki,až jsem našel.jiný typ prohlížeče.Nejsem na něm pořád,jen, když chci dát fotku na Topky.Jmenuje se to ” FIREFOX“;-) já si všechno instalují sám,aby mi nezakrněl mozek.Řeknu si: přece nejsu tak blbé,abych na to nepřišel sám“;-):-)) a učím se systémem “pokus - omyl“:-D

1974andrea: Andrejko, tyhle brambory se u nás už zabydlely :-)) Prý bez smetany už nemám dělat :-))
jarda Kadic: opravdu s tou smetanou to má ten správný šmrnc ;-):-p

jarda Kadic:A jak jsi vlastně docílil toho, že už ti jdou vkládat fotky k receptu?

1974andrea: Andrejko, nemáš za co,dnes byly k obědu:yes:;-)

marcik:, jarda Kadic: Děláte mi radost, přátelé, jsem ráda, že vám brambory chutnají. A díky za krásné fotky;-):-K

marcik: s tou smetanou to nemá chybu...a pažitku, místo petrželky tam dávám také:yes::yes:

:yes::yes: právě odzkoušeno i se smetanou:-p Dělala jsem je vždycky bez smetany. Jen mi došla petrželka, tak jsem dala pažitku :-8 A spolu s masíčkem od Aničky Kočíkové prostě luxus :-K

1974andrea: ty brďo,já je chtěl dělat,ale zaboha jsem si nemohl vzpomenout na název:-D pořád jsem hledal smetanové,až mi pak napadlo se podívat na tvoje stránky a bylo to hned:-)):-)):-)):-)) zítra k nim budeme mít filé:yes::-p

jarda Kadic:Jaroušku, díky za fotku, tak se ti to podařilo sem vložit;-):yes:

Irrena:Irenko, díky. :-K A jak chutnalo?

Dneska je udělám k obědu;-):yes:

jarda Kadic: mne to Járo nešlo taky, pak jsem přišla na to, že mám vysoké rozlišení, změnila jsem režii obrazu a rozlišení a šlo to, šel mi těžko dát jeden snímek, chce to jen ruční úpravu, zkus se optat Oty Pláška, určitě Ti rád poradí;-):-p

vynikající a ten líbeček to je to je A1.:-p

spagetka: nejde:-O

jarda Kadic: jardo, ale jpg i jpeg jsou v jedné řadě stejný formát, jpg by ti sem měl jít vložit. A proč nedáváš i sem recepty? Dyk to je škoda

1974andrea: mé sem fotky nejdou vložit,je to na palici!Napíše mě to ,že nemám formát jpeg,to nemám,když mám jpg.Já sem nedávám ani kvůli fotkám recepty,našel jsem si jiný web.

jarda Kadic:Jardo, tak t jsem moc ráda, že jste si pochutnali, díky za zprávu:yes::-K A pročpak jsi nedal fotku sem k receptu?

1974andrea: Andrejko,dnes došlo na tvoje brambory;-) původně měla být sekaná,ale mamka pohrdla:-O Tak jsem udělal toto a můžu říct,že i já , masožravec jsem si pochutnal.Akorát jsem si k tomu ohřál jednu nožičku párku a mamka si nahoru dala strouhaný parmezán.Určitě jsem to nedělal naposledy:yes::yes::yes::yes: foto je v rubrice “co dnes uvařit“.

Moc všem děkuji za komentíky a hodnocení:-K. Někdo zná, někdo snad pozná, jak jsou dobré;-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
recepty z brambor, brambory recepty, top recepty z brambor, brambory recept, brambory, můžeme vařit zelené brambory, recept z brambor, recepty na brambory, recept na brambory, přílohy z brambor, recepty s brambor, recepty brambory, recept brambory, vídenké brambory, zapečené brambory s hermadurem, videňské recepty, vydenske brambory, co z brambor, recepy z brambor, jak uvarit brambory

Suroviny:
brambory, slanina, cibule, smetana na vaření, petrželka zelená, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu