Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská bramboračka sklínka

Staročeská bramboračka sklínka dostala svůj název podle toho, že není ničím zahuštěná. Polévka je sytá díky kroupám a bramborám. Kořenová zelenina s cibulí, restovaná na másle, dodává vynikající chuť, stejně jako čerstvé bylinky.

Hodnocení receptu je 4,8 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 380 kJ /
330 kcal
Bílkoviny14,48 g
Tuky11,34 g
Vláknina8,05 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy39,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby s předstihem namočíme do vody. Pokud máme houby čerstvé, stačí očistit a nakrájet na kostičky. Krok 2: Na másle osmahneme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Krok 3: Přidáme oloupané brambory, nakrájené na kostičky, zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme a můžeme přidat pokrájenou sezónní zeleninu (růžičková kapusta, květák aj.). Krok 4: Přidáme scezené houby a dvě lžíce propláchnutých krupek nebo spařených jahel. Vaříme do měkka. Krok 5: Do horké polévky zamícháme rozetřený česnek a čerstvé bylinky (alespoň směs 3 druhů).

TIP: Jarní bylinky do polévek

Zveřejněno 31. 1. 2015

Poznámka autorky zizala

Sklínka, skleněnka = nezahuštěná jíškou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská bramboračka sklínka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A2X3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská bramboračka sklínka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A2X3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:-)<3 :yes:to je pravda, moje babička ji dělávala a já ještě zamlada když jsem občas drřela nějakou dietu :-) ale je moc dobrá a někdy si ji dělám ještě i dnes:-K

medmic: děkuji za vyzkoušení. Přesto si myslím, že občas je fajn udělat změnu:;-)

Není nad klasiku :-)

popoluska340: Díky, tak ať chutná ;-):yes:

Zizala pozerala som tvoje recepty,a objavila som tuto polievku,hned dneska uvarim,ale z pohankou,tu mi manzel zje v polievke,a nabuduce skusim dat pseno,aj to mam doma.

Výborná klasika našich předků:yes: taky vařívám. Do naší skleněnky přidávám někdy kroupy:-p+:yes:

Příště vyzkouším s kroupama ;-), jáhly doma nechtějí :-// :-K:yes:

MajaV: :-) To je dobrá vychytávka :yes:

Takovou bramboračku dělám a je moc výborná:yes: Dávám velké kroupy, ty se vaří déle než polévka a než jich vařit jen trochu, tak je mám vařené v mrazáku a do polévky jen v průběhu přidávám:-)

hosta: Aha, tak já znám jen lámanku pohankovou, tu krupkovou jsem nikdy neviděla, kupuju jen celé kroupy nebo krupky. A ani tu pohankovou už nekupuju. Raději celou.

zizala: lámanka jsou drobné zlomkovité netříděné krupky ale nemyslím, že je jen pohanková - nějak se v tom nevyznám

hosta: Pohanka se u nás nevyskytovala, jen jáhly a kroupy. Jáhly vařila babička malým kuřátkům :-)

hosta: :-)) Moje sklerotická hlava si vzpomněla, až když jsem na ně pustila vodu. Holt zvyk je železná košile :-8

Báječná, tak ji dělávala babička:yes: Dávala lámanku. No - a tady jsi měla tu možnost ty suché houby zkusit na cibuli před zeleninou orestovat ;-)

Tématické fráze:
staročeská bramboračka s houbami, bramboračka s kroupami, bramboračka na kyselo, bramboracka sklenenka, polevka sklinka, bramboračka s kroupy, bramboračka kroupy, bramborova polevka s kroupami, bramboračka s houbami a kroupami, pravá bramboračka s kroupami, staroceska bramborova polievka, bramboračka rozpis, staroceska zeleninova polievka recept, bramboračka s kroupami a houbami, růžičková kapusta recepty polévky, bramboračka s kproupami, bramboračka s houbami kroupy, pohanková bramboračka, bramboracka z cerstvych hub, staeoceska bramboracka

Suroviny:
houby sušené, brambory, kroupy, mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, máslo, vývar masový, zelenina čerstvá, sůl, pepř mletý, majoránka, petrželka, libeček, pažitka, dobromysl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu