Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně

Hodnocení receptu je 5,0 (69×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Recept na chlupaté knedlíky je napsaný pro začátečníky. Hezky podrobný postup, aby to každý zvládl hned napoprvé. Chlupaté knedlíky jsou českým pokladem a podávají se k pečeným masům.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 857 kJ /
1 161 kcal
Bílkoviny39,58 g
Tuky11,19 g
Vláknina18,25 g
Cholesterol 265 mg
Sodík 180 mg
Sůl0,31 g
Sacharidy216,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Syrové brambory omyjeme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Krok 2: Nastrouhané brambory v ruce "vyždímeme" do sucha, ovšem vodu z nich dáváme do misky (nevyléváme!). Krok 3: Vyždímané brambory dáme do větší mísy, přelijeme horkým mlékem, promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené. Krok 4: Z odstáté vody z brambor velmi opatrně slijeme pryč vodu, až na dně zůstane jen škrob (pokud budeme s miskou moc pohybovat, škrob se opět promíchá s vodou a zbytečně ho vylijeme). Krok 5: Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, mouku, sůl a vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém po přejetí prstem zůstává čára. Krok 6: Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, pak osolíme a lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10-15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené. Krok 7: Vaříme cca 10 minut - dle velikosti. Knedlíky po uvaření propícháme špejlí (vidlicí,..). Knedlíky podáváme nejčastěji k pečeným masům.

TIP: Top 7: Knedlíky jako příloha

Zveřejněno 15. 10. 2009

Poznámka autorky mirca75

Vím, že tu už podobné recepty jsou, ale tenhle se přece jen trochu liší. Ovšem kdyby s tím byl nějaký problém, poprosím o smazání receptu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9Q6

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9Q6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (76)

Pěkně a srozumitelně napsaný recept, úplně jsem dostala chuť chlupaté knedlíky vyzkoušet 😊

Super 😊

Já tyhle knedlíky dělám už přes 30 let. Ždímu nastrouhané brambory v sáčcích v pračce. Pak dodám horkou vodu a vařené brambory. Dovnitř do koulí dávám opečené kostky z housky. Jeden malý zkusmo vařím a když se rozvaří teprve pak přidám trochu škrobu nebo krupičky. Vláďa

Děkuji za skvělý recept, dělala jsem poprvé a hned se povedly. :yes:

výborný recept:yes: Dělala jsem poprvé a výborné

Přesně tak je dělávala i moje babička,která mě je naučila,jsou moc dobré.Já jen vynechávám mléko...Včera byly k obědu,moc se povedly...

Tento recept na chlupáči je tady nejlepší. Pokaždé se povedly a výborně. Chutnají

Dneska opět vařím tyto skvělé knedlíky;-):yes:

:yes: Budu dělat kachnu se zelím a tyhle knedlíky k ní vyzkouším :-O:yes:

Aby NECERNALY - muzete pridat do testa kousek (treba 1/4) na jemno nastrouhane cibule, pak syrove brambory pri strouhani nezoxiduji. Toto stejne plati i pro bramborak a ruzna jina jidla ze strouhanych syrovych brambor. Malokdo to vi, ale je to zarucena pomoc.

:-K:yes:

Zítra to jdu zkusit,chtela jsem se jen zeptat co je na jemno je nastrouhat.To myslíte jako na kaši?A vařené na jemné nudličky?Moje babička je prostě uměla skvělé,ale nestačila mě předet recept.
Moc děkuji za odpověd.Mirkawww.toprecepty.cz/images/design/smajlici/19.gif

:-)Tak se tady komentuje už šestý rok k těmhle knedlíkům. :-)Já je dělám od oka, nic nevážím. Postup mám stejný až na to spařování mlékem a tvaruji je v dlaních - malé kuličky. Ono totiž vůbec nevadí, že knedlíky mají šedomodrou barvu. V některých oblastech, např. kolem Bílovce a Studénky, jim říkají "černé knedle". Naučila mě je maminka, která pocházela z Třince. Takže, jak je vidno, vaří se všude, po celé republice! :-)

Děkuji za skvělý recept,ten škrob jsem nikdy k bramborám nevracela a mléko taky nedávám,ale chlupáče jsou podle vašeho receptu nejlepší.:yes:toprecepty

také jsem milovala chlupaté knedlíky od moji babičky,která už nežije,ale tu chut mám stále a ani jsem k nim nemusela mít žádné maso,stačily mi polít nějakým sosem....tento recept zkusím a uvidíme,jestli budou tak dobré,dostala jsem na ně chuť :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
chlupaté knedlíky, chlupaté knedlíky recept, bramborové knedlíky ze syrových brambor, bramborový knedlík z vařených brambor, bosáky ze syrových brambor, recepty z brambor, bosáky od babicky, recepty na bramborové knedlíky - bosáky, recept na chlupaté knedlíky, bramborové knedlíky z vařených brambor, chlupatý knedlík, knedlíky z brambor, chlupaty knedliky, knedliky bosaky, bramborový knedlík ze syrových brambor, recepty chlupaté knedlíky, recept chlupaté knedlíky, chlupaté kned, babicovy chlupaté knedlíky, bosaky

Suroviny:
brambory, brambory, vejce, mouka hrubá, mléko, sůl

Přidat fotografie receptu