Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 198 kJ / 2 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,00 g |
Tuky | 12,75 g |
Vláknina | 23,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 440,20 g |
Postup přípravy
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba. Krok 2: Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít. Krok 3: V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout. Krok 4: Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku ani prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme. Krok 5: Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, naposledy popřekládáme a uložíme do ošatky, vysypané moukou. Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, chleba vykyne i v ošatce. Opatrně ho s oporou ruky překulíme na dlaždici s pečící fólií, nařízneme, do rozžhaveného starého plechu chrstneme asi 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme. Krok 6: Pečeme asi 15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 25-30 minut).
Zveřejněno 24. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb s pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPEV
Moje poznámka
Chléb s pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPEV
Nejnovější recepty
Máslová dýně s lilkem, paprikami, mrkví a cizrnou
Přidáno před 6 hodinami
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Přidáno 22. 4. 2025 10:05
Plněné těstoviny se špenátem
Přidáno 22. 4. 2025 06:00
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno 21. 4. 2025 18:46
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno 21. 4. 2025 08:02
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno 21. 4. 2025 05:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šlehačkový beránek
TerezaD před 1 hodinou
Závin se zelím a anglickou slaninou
Alicia8 před 4 hodinami
Uzená cibulačka se šalvějí
Raymond před 5 hodinami
Vajíčkový salát
Slavista62 před 7 hodinami
Pochválená játra
Slavista62 před 7 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Slavista62 před 7 hodinami
Cookies s kousky čokolády
Iwana666 před 17 hodinami
Makový závin
Veronika.Hrozna před 19 hodinami
Jogurtový koláč s jablky
SpagetkaQ před 19 hodinami
Pizza z jogurtu
Aknytsirk před 19 hodinami
Tématické fráze:
staré těsto,
chleba s pate fermentee,
pate fermentee,
recept na chleba,
chleb ze stareho testa,
chléb se starým těstem,
chleba se starým těstem,
recepty ze starého chleba,
recept se starým chlebem,
old chleba,
recepty jak upravit starý chléb recept,
co ze starého chleba,
recepty na chleba,
chleba s dlouhým kynutím,
starý chleba recepty,
staré těsto na chleba,
chleba s fermentée,
délka kynutí těsta na chleba,
chleba stare těsto,
domácí chleba se starým těstem
Suroviny:
voda,
mouka chlebová pšeničná,
droždí čerstvé,
sůl,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (105)