Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šmorn

Merylas Merylas
Šmorn

Šmorn je staročeský pokrm s mnoha krajovými obměnami. Připravují se jak ve slané, tak i ve sladké verzi. Základní surovinou jsou vařené brambory, které se nastrouhají, prosypou hrubou moukou, a opékají se na tuku ve větší pánvi.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kokosový olej

Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za… Číst dál

Kokosový olej

Kokotka

Kokotka je zvláštně znějící název pro zapékací misku s víčkem. Je to počeštěná zkomolenina… Číst dál

Kokotka

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo… Číst dál

Koktejl

Konjak

Konjak je rostlina, která se pěstuje v Japonsku ve vyšších nadmořských výškách. Zdrojem ceněné… Číst dál

Kopr

Kopr je jednoletá vonná bylina, jejíž historie sahá až do starověku. Pěstuje se v zahradách na… Číst dál

Kopr

Korbáčik

Korbáčik je typ polotvrdého pleteného velmi slaného sýra, původem z horských oblastí Oravy na… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá