Filé, filet
Filé je vykostěný řez nebo plátek masa či ryby. S takto opracovanou surovinou se setkáváme často v mnoha kuchyních a u mnohých pokrmů. Za filé se ale také považují precizně nakrájené měsíčky pomeranče.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Filé je vykostěný řez nebo plátek masa či ryby. S takto opracovanou surovinou se setkáváme často v mnoha kuchyních a u mnohých pokrmů. Za filé se ale také považují precizně nakrájené měsíčky pomeranče.
Panettone je sladký italský chléb původem z Milána. Peče se hlavně o Vánocích, a to nejen v Itálii,… Číst dál
Panini jsou podlouhlé italské plněné sendviče s typickými pruhy. Chléb se rozřízne a plní se… Číst dál
Panko strouhanka je strouhanka vyrobená z toustového chleba bez kůrky, nastrouhaná do tvaru vloček.… Číst dál
Názvem "panýrování" se označuje obalování v různých surovinách. Nejčastěji v tzv. trojobalu, což je… Číst dál
Papája melounová je sladký exotický plod, vonící po meruňkách. Obsahuje řadu vitamínů, pozitivně… Číst dál
Papilota je dostatečné množství pečícího nebo pergamenového papíru, ale i alobalu, do kterého… Číst dál
Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál
Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál
Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká
Gomasio, oblíbený zázrak japonské kuchyně, si snadno připravíme doma. Poradíme, jak ho zařadit do jídelníčku