Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel

cathleen cathleen
Karamel

Karamel je potravina jantarové až hnědé barvy a sladké chuti, která vzniká karamelizací cukru. Z cukru se vyrábí zahřátím na přibližně 170 °C (konkrétní teplota závisí na druhu cukru). Karamel se používá k barvení piva, alkoholických i nealkoholických nápojů, octa, cukrovinek (griliáš), cukrářských výrobků (náplně, krémy, šlehačka aj.), pekařských a masných výrobků, a k výrobě karamelových květů i dekoračních výrobků z foukaného taženého karamelu na způsob sklářské výroby. Roztok karamelu ve vodě je kulér (viz Kulér).

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Bouilon

Bouilon je silný masový nebo zeleninový vývar, nejčastěji oba dohromady. Někdy se tak nazývají… Číst dál

Bouilon

Bouquet garni

Bouquet garni je francouzský výraz doslova znamenající "zdobená kytice". Je to svazek bylinek,… Číst dál

Bouquet garni

Bowle

Bowle je oblíbený nápoj, používaný na různých oslavách a párty. Připravuje se ve větším množství do… Číst dál

Bowle

Bramborák

Kdo by neznal smažené placky z jemně nastrouhaných brambor, mouky a vajíček, ochucené česnekem a… Číst dál

Bramborák

Bramborová kaše

Bramborová kaše nebo také bramborové pyré je pokrm, který se připravuje z moučnatých brambor,… Číst dál

Bramborová kaše

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky jsou základem české kuchyně, dají se připravit z jednoduchých a běžně… Číst dál

Bramborové knedlíky

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá