Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křížaly

yanull yanull
Křížaly

Křížaly jsou sušené plátky jablek, zbavené jadřinců a stopek. Sušeným hruškám se říká štěpány. Dříve se křížaly sušily nad kamny na sítech, dnes je už nahradily v domácnostech sušičky. Křížaly jsou vhodnou alternativou mlsání, obsahují zdravou vlákninu. Lze z nich uvařit čaj. Sušené a povařené křížaly z hrušek jsou výbornou nádivkou do koláčů frgálů.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Treska obecná

Tato mořská ryba obývá chladnější vody Atlantského oceánu. Může dorůst až do délky 2 m a váhy 90 kg… Číst dál

Trhanec

Trhanec je nadýchaná placka z lívancového těsta. Peče se na másle a na pánvi se roztrhá. Posype se… Číst dál

Trojobal

Trojobal je způsob úpravy pokrmů. Nejčastěji se v kombinaci mouky, rozšlehaných vajíček a… Číst dál

Třtinový cukr

Třtinový cukr je výborné a nesířené sladidlo. Rozdíl mezi hnědým cukrem a třtinovým je ten, že… Číst dál

Tuková blána

Tuková blána je vepřová blána prorostlá tukem. Tato blána má více lidových názvů, jako třeba… Číst dál

Tuňák

Tuňák je mořská ryba, dosahující míry až 250 cm a váhy 2,5 tuny. Živí se drobnými rybami. Je… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Brunch

Brunch je anglické označení pro přesnídávku, jídlo, které se podává později ráno nebo časně… Číst dál

Brunch