Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko

yanull yanull
Mléko

Mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace a je to první potrava, kterou dostává (až na výjimky, kdy to není možné), jak člověk, tak zvířata. Z mleziva získávají protilátky na posílení imunity, i vitamíny. Ve výživě člověka pak hraje nezastupitelnou roli, když se pije jako nápoj nebo je součástí pokrmů, např. kaší. Mléka mají různou tučnost a lze je koupit i bez laktózy.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Rukola

Rukola je nenáročná listová zelenina, s významnou výživovou i léčivou hodnotou. Chuť lze popsat… Číst dál

Rukola

Rum

Rum je alkoholický nápoj, destilovaný z melasy nebo z cukrové třtiny. Rumů existuje několik druhů.… Číst dál

Rum

Rumpsteak

Rumpsteak je velmi kvalitní část hovězí kýty, říká se jí květová špička. Tento sval je nejméně… Číst dál

Rumpsteak

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, bohaté na základní živiny včetně vitamínu C. Malé… Číst dál

Růžičková kapusta

Rybí omáčka

Rybí omáčka vzniká fermentací ryb, nejčastěji ančoviček, ale i jiných, s mořskou solí. Ve finále je… Číst dál

Rybí omáčka

Rybíz

Meruzalka neboli rybíz je ovocný keř, na kterém dozrávají bobulky různých velikostí a barev.… Číst dál

Rybíz

Pojmy, které by vás mohly zajímat