Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provensálské bylinky

Merylas Merylas

Provensálské bylinky je směs bylinek původem ze slunné jihovýchodní Francie. Název je odvozen od oblasti Provence. Poměr bylin není pevně daný, směs hlavně obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián, někdy i oregano, estragon, majoránku, saturejku i levanduli. V kuchyni má široké použití, hodí se jak na přípravu masa a ryb ke grilování, tak se používá i do zeleninových a těstovinových pokrmů, do salátů, polévek, omáček i jinde.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky jsou základem české kuchyně, dají se připravit z jednoduchých a běžně… Číst dál

Bramborové knedlíky

Bramborové placky

Lokše, přesňáky, patenty, to vše jsou názvy pro oblíbené jídlo našich babiček. Dělají se z vařených… Číst dál

Bramborové placky

Bramborový salát

Bramborový salát je velmi známé jídlo, které se podává jako příloha, nejčastěji k řízkům,… Číst dál

Bramborový salát

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha.… Číst dál

Brazírování

Pojem "brazírování" pochází z francouzského braiser. Jde vlastně o celý proces pomalého dušení, kdy… Číst dál

Bridírování

Bridírování v gastronomii znamená, že pomocí nitě pečlivě ovazujeme suroviny, aby při tepelné… Číst dál

Bridírování

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá