Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
16

Den grilování


Den grilování
Zdroj: Pixabay

Národní den

Grilování je oblíbený způsob přípravy pokrmů, při kterém dojde ke zvýraznění chuti jídla, ale navíc také tato činnost spojuje lidi. Každý se může s trochou praxe a občasným experimentováním stát mistrem grilu, čímž může na rodinu a přátele zapůsobit lahodnými jídly a pohodovou atmosférou. Proč nerozžhavit gril právě 16. května, tedy na Den Grilování?

Ať už připravujete hamburgery, steaky, zeleninu nebo třeba pizzu, je třeba si najít techniku grilování, která vám bude vyhovovat. Jednou z nejběžnějších je metoda přímého grilování, které zahrnuje přípravu jídla přímo nad zdrojem tepla. Tato technika je vhodná pro tepelnou úpravu tenkých kusů masa, zeleniny a ovoce. Při použití této techniky je důležité jídlo bedlivě sledovat, protože se může snadno připálit.

Jak správně grilovat

Větší kusy masa, případně potraviny, které vyžadují delší dobu vaření, je lepší grilovat nepřímo, mimo zdroj tepla. Jídlo je umístěno na jedné straně grilu a zdroj tepla je na druhé straně. Tím se vytvoří rovnoměrnější teplota vaření a jídlo se méně připálí. Na otočném rožni je možné připravovat celá kuřata, krůty či prasátka. Otáčení rožně napomáhá rovnoměrnému ohřevu jídla. 

Existují různé způsoby, jak získat žár pro grilování, včetně použití dřeva, dřevěného uhlí, speciálních grilovacích briket, zkapalněného plynu nebo elektřiny. V současné době jsou moderní grily a grilovací desky nebo podložky stále populárnější, protože umožňují oddělit potraviny od zplodin a zvýšit tak bezpečnost a zdraví při grilování.

Kdo by neměl promeškat Den grilování?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie