Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

srpen
14

Den nanuků


Den nanuků
Zdroj: Pixabay

Národní den

Zmrzlina na špejli neboli nanuk se těší oblibě zvláště u dětí. Přijde vhod prakticky kdykoliv, ovšem během horkých letních dnů je skvělou dávnou osvěžení. Nakoupit si sice můžete zásoby nanuků a naládovat jimi mrazák, lepší však bude využít přebytků na zahrádce a podle jednoduchého receptu si vyrobit nanuky vlastní. Můžete tak učinit třeba na Den nanuků, který najdeme v kalendáři pod datem 14. srpna.

Víte kde se vzalo označení nanuk? Název této pochoutky byl odvozen z dávné inuitské mytologie.  Inuitského lovec Nanuk byl hlavní postavou dokumentárního filmu Nanuk, člověk primitivní z roku 1922. Původně byl v mytologii Nanuk označením pro inuitského boha - představoval pána medvědů. Výrobu mraženého smetanového krému politého čokoládou si nechal v roce 1922 patentovat dánský imigrant v USA Christian Kent Nelson, což byl veterán 1. světové války a majitel cukrárny ve státě Iowa. Tehdy se jednalo však ještě o pochoutku bez dřívka. Špejle se k nanuku přidala až později. V Československu se první nanuky objevily v roce 1935, masově se však tato pochoutka začala prodávat až v roce 1947. Mezi nezapomenutelné nanuky naší historie patří třeba tvarohový Míša, vanilkový ledňáček či kokosové eskymo. Vznik všech těchto tří se datuje na počátek 60. let minulého století.

Jak na domácí nanuky

Jedno je jisté - není nad domácí nanuky! Možností, jak (myšleno z čeho) je mnoho. Je třeba možné připravit ovocné nanuky z jahod, manga a dalších druhů ovoce. Velice lákavé raw nanuky, jejichž základem je zmražený banán. Na jejich povrchu je jogurtová směs nebo čokoláda a nechybí ani posypka. Na našem webu najdete též recept na malinové nanuky v čokoládě. Můžete si také zkusit připravit nanuky jogurtové.

Kdo by neměl promeškat Den nanuků?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Naposledy jste si prohlédli