Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

březen
17

Den pomerančů a citronů


Den pomerančů a citronů
Zdroj: Pixabay

Národní den

Exotické ovoce, na které se kdysi stály fronty je dnes naštěstí běžně dostupné v každém obchodě. Pomeranče a citrony slaví svůj den 17. března. Osvěžující šťavnaté plody plné vitamínu C nejen posilují naši imunitu, ale hlavně mají skvělou chuť. Co nás v horkém letním dni osvěží lépe než citronový sorbet, nebo sklenka vychlazeného pomerančového džusu?

Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují velké množství vlákniny, flavonoidů a limonoidů, díky kterým mají silný antioxidační a protizánětlivý účinek. Přestože většinu z nás nebaví pomeranče loupat, neměli bychom se však této činnosti vyhýbat. Při loupání se totiž z pomeranče do vzduchu uvolňují léčivé esence. Na pomerančích si nejčastěji pochutnáváme zasyrova, jsou ale skvělé i do moučníků - mandlovo makový koláč s pomeranči představuje neobvyklou chuťovou kombinaci. Lahůdková kachna na pomerančích nabídne malý kulinářský výlet do exotiky a pokud potřebujete osvěžit, lahodný pomerančový sorbet rozhodně nezklame. Víte ale, že se dá velmi dobře zužitkovat i kůra z pomerančů? Přehledný článek poradí, s čím vším v domácnosti pomůže. 

Jak na citrony

Citrony stejně jako pomeranče obsahují velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Kromě osvěžujících koktejlů, limonád a sorbetů citron zužitkujeme při vaření slaných i sladkých pokrmů. Znáte lemon curd? Lahodný žloutkový krém, který výrazně voní po citronech je skvělý na palačinky i do lineckého cukroví. Citronová šťáva pomůže, potřebujeme-li u ovoce či zeleniny zachovat původní barvu. Když pokapeme citronovou šťávou nastrouhaná jablka připravená na štrúdl, nezhnědnou a zůstanou hezky světlá. Šťáva z citronu je také velmi důležitá při přípravě ryb, skvěle je totiž dochutí a částečně potlačí silné rybí aroma. Citronovou kůru používáme nejčastěji při pečení moučníků a vánočního cukroví. Dá se koupit sušená, nejlepší je ale samozřejmě čerstvá, nastrouhaná těsně před přidáním do těsta. Pro takové případy používáme ale pouze citrony, které nebyly chemicky ošetřené – obvykle mají označení BIO. Ani důkladné omytí teplou vodou totiž kůru zcela nezbaví chemikálií. Přečtěte si také, jak zužitkovat citrony beze zbytku.

Kdo by neměl promeškat Den pomerančů a citronů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie