Den pomerančů a citronů
Národní den
Exotické ovoce, na které se kdysi stály fronty je dnes naštěstí běžně dostupné v každém obchodě. Pomeranče a citrony slaví svůj den 17. března. Osvěžující šťavnaté plody plné vitamínu C nejen posilují naši imunitu, ale hlavně mají skvělou chuť. Co nás v horkém letním dni osvěží lépe než citronový sorbet, nebo sklenka vychlazeného pomerančového džusu?
Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují velké množství vlákniny, flavonoidů a limonoidů, díky kterým mají silný antioxidační a protizánětlivý účinek. Přestože většinu z nás nebaví pomeranče loupat, neměli bychom se však této činnosti vyhýbat. Při loupání se totiž z pomeranče do vzduchu uvolňují léčivé esence. Na pomerančích si nejčastěji pochutnáváme zasyrova, jsou ale skvělé i do moučníků - mandlovo makový koláč s pomeranči představuje neobvyklou chuťovou kombinaci. Lahůdková kachna na pomerančích nabídne malý kulinářský výlet do exotiky a pokud potřebujete osvěžit, lahodný pomerančový sorbet rozhodně nezklame. Víte ale, že se dá velmi dobře zužitkovat i kůra z pomerančů? Přehledný článek poradí, s čím vším v domácnosti pomůže.
Mohlo by vás zajímat
Jak na citrony
Citrony stejně jako pomeranče obsahují velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Kromě osvěžujících koktejlů, limonád a sorbetů citron zužitkujeme při vaření slaných i sladkých pokrmů. Znáte lemon curd? Lahodný žloutkový krém, který výrazně voní po citronech je skvělý na palačinky i do lineckého cukroví. Citronová šťáva pomůže, potřebujeme-li u ovoce či zeleniny zachovat původní barvu. Když pokapeme citronovou šťávou nastrouhaná jablka připravená na štrúdl, nezhnědnou a zůstanou hezky světlá. Šťáva z citronu je také velmi důležitá při přípravě ryb, skvěle je totiž dochutí a částečně potlačí silné rybí aroma. Citronovou kůru používáme nejčastěji při pečení moučníků a vánočního cukroví. Dá se koupit sušená, nejlepší je ale samozřejmě čerstvá, nastrouhaná těsně před přidáním do těsta. Pro takové případy používáme ale pouze citrony, které nebyly chemicky ošetřené – obvykle mají označení BIO. Ani důkladné omytí teplou vodou totiž kůru zcela nezbaví chemikálií. Přečtěte si také, jak zužitkovat citrony beze zbytku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pomerančů a citronů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak vyrobit pomerančový sorbet? Jednoduchý návod využijeme jako pochoutku v parných dnech i jako skvělou tečku k moučníkům
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme