Mezinárodní den pečeného selete
Mezinárodní den
Mezinárodní den pečeného selete najdeme v kalendáři 18. prosince. Pokud chcete oslavit tento den vlastnoručně pečeným selátkem, nenechávejte přípravy na poslední chvíli. Aby byl výsledek perfektní, je třeba pečlivě plánovat. Výsledek však rozhodně stojí za to. Jak při pečení selete ideálně postupovat?
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá trochu octa, případně červeného vína, piva, česneku a cibule. Den před aktem pečení selete si připravíme potěr na potírání selete. Zde záleží především na našich chutích.
Vepřové maso
Vepřové maso patří mezi nejvíce používané červené maso na celém světě, zejména ve východní Asii. Často se konzumuje nezpracované, ale velmi oblíbené jsou i konzervy, párky, slaniny a klobásy. Je… Podívejte se na všechny vepřové maso.
Jak upéct správně sele
Po vyndání z nálevu sele opláchneme a napíchneme na rožeň. Nezapomeneme roztáhnout břišní dutinu, aby se žár dostal všude, kam je potřeba. Doporučeno je topit tvrdým dřevem, ideálně bukem. Zásadní je rovnoměrné otáčení a pravidelné potírání dopředu připraveným nálevem, zpočátku častěji. Zhruba po třech hodinách opékání, když už je opečená dozlatova, tak ji z celého selete stáhneme. Postupně pak můžeme odkrajovat první porce. Pokračujeme v pečení, potírání a odkrajování dalších a dalších porcí.
Recept na pečení selete najdete i na našem webu. Můžete se jím inspirovat. Je to o správném výběru koření, ale i vaší fantazii. Doba pečení by se podle zmíněného receptu měla být cca 35 minut na 1 kg selátka. Většinou se pečou selátka od 15 kg, velikost vybíráme podle počtu strávníků – optimální hmotnost selete je kolem 30 kg.
Vepřové maso je velmi oblíbené, svědčí o tom i skutečnost, že kromě dne oslav pečeného selete na něj připadá též Mezinárodní den trhaného vepřového masa, který slavíme 21. října. A aby toho nebylo málo, na 15. dubna připadá Mezinárodní den šunky.