Biga

Biga je hustší italský kvásek s droždím, který zlepšuje chuť pečiva a prodlužuje jeho čerstvost. Po umíchání a vykvašení vydrží uložený v lednici 3 dny, během kterých se dá kdykoliv použít třeba do těst na focacciu, pizzu nebo ciabattu.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Biga je hustší italský kvásek s droždím, který zlepšuje chuť pečiva a prodlužuje jeho čerstvost. Po umíchání a vykvašení vydrží uložený v lednici 3 dny, během kterých se dá kdykoliv použít třeba do těst na focacciu, pizzu nebo ciabattu.
Jidášovy provazy je tradiční, zvykoslovné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Tenké válečky těsta… Číst dál
Jícha může být hustá omáčka nebo polévka, ve staročeštině to byl výraz pro jíšku. Číst dál
Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je… Číst dál
Jitrnice je masný výrobek z vepřového masa a patří k typickým produktům při zabíjačce. Na Moravě… Číst dál
Jogurt je kysaný mléčný výrobek, vyrobený kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných… Číst dál
Jogurtové mléko je vlastně rozředěný jogurt (základem je jogurtová kultura), kterého musí být v… Číst dál
Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál
Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál
Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál