Kaldoun

Kaldoun je ideální zimní pokrm, sytý a hřejivý. Je to vlastně klasická staročeská sváteční polévka z drůbků (kdysi hlavně husích, s přídavkem odřezků křídel a biskupa), zahušťovaná, někde dochucená smetanou. Je pracná, ale hustá a vydatná.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Kaldoun je ideální zimní pokrm, sytý a hřejivý. Je to vlastně klasická staročeská sváteční polévka z drůbků (kdysi hlavně husích, s přídavkem odřezků křídel a biskupa), zahušťovaná, někde dochucená smetanou. Je pracná, ale hustá a vydatná.
Curacao, sladkohořký modrý likér, je ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce laraha, které se… Číst dál
Čabajská klobása je výtečná uzenina maďarského původu. Vyrábí se z vepřového masa, 2/3 objemu… Číst dál
Černé, zelené, polozelené, bílé, ale také červené, mohou být druhy čajů. Všechny pocházejí z… Číst dál
Čekanka obecná je velmi cenná léčivka. Tato vytrvalá bylina, až metr vysoká, s pevným stonkem,… Číst dál
Černucha setá je jednoletá rostlina, kterou známe více pod názvem černý kmín. V Indii a arabském… Číst dál
Červená řepa je zelenina, která se těší čím dál větší oblibě. Někdy bývá řazena k superpotravinám.… Číst dál
Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál
Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál
Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál
Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál
Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál
Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál