Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán

yanull yanull
Marcipán

Marcipán je cukrářská hmota, která pochází z Orientu, odkud se dále rozšířila. Skládá se z drcených nebo mletých sladkých mandlí a cukru, tyto složky se zpracovávají, dokud nevznikne vláčná hmota. Čím více marcipán obsahuje mandlí, tím je kvalitnější, někdy je poměr s cukrem 1:1. U méně kvalitních marcipánů jsou místo mandlí náhražky, např. oříšky, kokos nebo sušené mléko. Z marcipánu se vyrábějí především ozdoby na dorty a některé zákusky.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vejmrda

Vejmrda je směs křenu a jablek, viz Jablečný křen. Číst dál

Vejmrda

Veka

Veka patří k bílému pečivu, peče se z pšeničné mouky, je oválného tvaru a nadýchaná. Nakrájená na… Číst dál

Veka

Velouté

Velouté (veluté) je základní světlá omáčka, v níž se jíška (na rozdíl od bešamelu místo mléka)… Číst dál

Vepřová hlava

Vepřová hlava má různá využití. Lze ji uvařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem, při… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta patří mezi oblíbené kusy masa. Kromě tukového okraje se jedná o maso libové, často… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová panenka

Panenská svíčková, panenka či filet patří k nejcenějším, ale také nejdražším částem masa. Vyznačuje… Číst dál

Vepřová panenka

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Lokše

Lokše, oblíbený pokrm, který připravovaly naše babičky. Jsou to jednoduché placky z vařených… Číst dál

Lokše

Paštičky

Paštičky je druh pečiva určeného k plnění, nejčastěji masovými nebo sýrovými náplněmi. Obvykle je… Číst dál

Plundra

Plundra je pečivo z plundrového těsta. Číst dál

Plundra

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto… Číst dál

Preclík

Quiche

Quiche je tradiční francouzský slaný koláč, jehož základem je křehké těsto. Připravuje se s různými… Číst dál

Závin

Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny… Číst dál

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více