Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko

yanull yanull
Mléko

Mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace a je to první potrava, kterou dostává (až na výjimky, kdy to není možné), jak člověk, tak zvířata. Z mleziva získávají protilátky na posílení imunity, i vitamíny. Ve výživě člověka pak hraje nezastupitelnou roli, když se pije jako nápoj nebo je součástí pokrmů, např. kaší. Mléka mají různou tučnost a lze je koupit i bez laktózy.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kapustnice

Kapustnice (kapustnica) je tradiční slovenská hustá polévka z kyselého zelí, podle kterého dostala… Číst dál

Kapustnice

Karambola

Karambola se v kuchyni používá především na dekoraci, ať už jde o nápoje, dorty, poháry, či další… Číst dál

Karambola

Karamel

Karamel je potravina jantarové až hnědé barvy a sladké chuti, která vzniká karamelizací cukru. Z… Číst dál

Karamel

Kardamom černý

Kardamom černý je koření z Nepálu a Indie, které se používá při dušení nebo pečení tučnějších mas.… Číst dál

Kardamom černý

Kardamom zelený

Kardamom zelený, koření s lidovým názvem mouřenínský pepř, původem z Kardamomských hor v Indii, je… Číst dál

Kardamom zelený

Kari koření

Kari je složitá směs, používaná především v indické, thajské, indonéské a čínské kuchyni. Směsí je… Číst dál

Kari koření

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá