Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo sekundárním kvašením vína nebo moštu, skladuje se v lahvích, s korkovým nebo plastovým uzávěrem. Sekty se rozdělují podle obsahu cukru. Brut nature (přírodně tvrdý, pod 3 g cukru na litr), extra brut (zvláště tvrdý, 0 - 6 g/l), brut (tvrdý, do 15 g/l), extra dry (zvláště suchý, 12 - 20 g/l), sec (suchý, 17 - 35 g/l), demi-sec (polosuchý, 33 - 50 g/l), doux (sladký, nad 50 g/l). U nás je nejznámější a nejprodávanější značkou Bohemia Sekt.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Taco, tacos

Taco je tradiční mexické jídlo, které si získalo oblibu i u nás. Skládá se z malé tortilly,… Číst dál

Taco, tacos

Tagliatelle

Tagliatelle jsou ploché a dlouhé vaječné nudle z tvrdozrnné pšenice původem z Itálie. Jsou podobné… Číst dál

Tagliatelle

Tahina, tahini

Tahini je pasta ze sezamových semínek. Semínka mohou být obojí, loupaná i neloupaná. U nás se… Číst dál

Tahina, tahini

Taliáni

Emanuel Uggè měl italský původ, ale narodil se v Praze. Byl aktivní v různých spolcích, ale… Číst dál

Taliáni

Tamarillo (lilek rajčenka)

Oválné, až 9 cm veliké, plody tamarilla mají pevnou a lesklou slupku, pod kterou je ukrytá masitá a… Číst dál

Tamarillo (lilek rajčenka)

Tamarind

Tamarind (tamaryšek, kyselé datle, indické datle) má silně sladkokyselou chuť. Luskovité plody jsou… Číst dál

Tamarind

Pojmy, které by vás mohly zajímat