Kořenová zelenina: Skvělý pomocník v kuchyni se spoustou skvělých chutí
Kořenová zelenina, jak už název napovídá, jedná se o druh zeleniny, která se pěstuje pro své kořeny, oddenky nebo hlízy. Mezi nejznámější a nejvíce používaný druh kořenové zeleniny patří mrkev, petržel, celer, červená řepa, křen nebo třeba zázvor. Obsahuje spoustu významných a cenných látek pro náš organismus a při správném uskladnění ji můžeme využívat po celý rok.
Využití kořenové zeleniny
Kořenová zelenina má opravu hojné využití v kuchyni.
- Používá se k přípravě polévek, které jsou opravdu vydatné, zasytí nás na delší dobu a dodají potřebné množství vlákniny.
- Tradiční česká klasika - svíčková omáčka, která se bez bohatého základu z kořenové zeleniny neobejde.
- Skvěle poslouží i jako příloha k hlavnímu chodu.
- Vegetariáni používají kořenovou zeleninu jako náhradu masa, nebo jako svěží salát.
- Vykouzlíte z ní lahodnou pomazánku a ve spojení s čerstvým domácím pečivem to bude opravdová lahůdka.
- Pro jarní detox se hojně využívá bohatý nápoj - smoothie.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Levné pomazánky potěší nejen peněženku, ale i žaludek: Sáhněte po bramborách, čočce nebo konzervě s tuňákem
Kokosové nepečené cukroví: Drobné kousky jen z pár ingrediencí jsou rychle hotové, osvěží je kokos a navoní vaječný likér
Nejlepší kaše pro děti: Rýžová, jáhlová, kukuřičná a další. Kdy s nimi začít a jak je správně uvařit?